Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.10.2015 15:22:49

7 důvodů, proč může být VW horší než Enron


Je to jen krátce, co se objevila šokující zpráva, že Volkswagen používal ve svých naftových motorech software, díky kterému se dařilo oklamat zařízení testující emise těchto vozů. Už nyní ale existuje řada důvodů, proč by tento skandál mohl být nakonec větší než v případě společnosti Enron. Jen málo korporátních skandálů totiž pramení z toho, že by se někdo záměrně dopouštěl trestného činu. Manipulace s účetními výkazy, ke kterým docházelo v Enronu, do této kategorie spadá. Příběh této společnosti je tak předmětem výuky na řadě univerzit po celém světě. Proč by měl být Volkswagen ještě horší?

Za prvé, Enron poškodil úspory dlouhé řady lidí, ale Volkswagen ohrozil zdraví milionů. Zplodiny, které motory mohly díky podvodnému zařízení emitovat, jsou vysoce škodlivé, a to zejména pro děti a lidi trpící dýchacími chorobami. Za druhé, Volkswagen tvrdě loboval za to, aby se dieselové motory staly součástí strategie za snižování emisí. V USA mají naftové motory asi 5% podíl na trhu, v Evropě ale drží přibližně 50% podíl. Podvod byl přitom odhalen v USA a ne v Evropě, kde se naftové motory těší podporám ze strany vlád. Za třetí, pokuty a náklady, kterým bude Volkswagen čelit, pravděpodobně převýší náklady, kterým čelil Enron. Půjde jak o pokuty ze strany federálních úřadů, tak ze strany všech 50 států USA. K tomu se přidají žaloby od majitelů aut a jejich prodejců, kterým přes noc klesla hodnota vozů na skladě i hodnota jejich vlastní firmy.

Žádný soud v USA nebude mít velké pochopení pro zahraniční automobilku, která prosazovala „čisté naftové motory“ a přitom skrývala jejich skutečné množství emisí. A to ještě nevíme, jak dopadnou znalecké posudky týkající se vlivu těchto emisí na děti s astmatem. Ke Spojeným státům se navíc přidává vyšetřování v Evropě, Jižní Koreji a dalších zemích. Hovoříme tu o celosvětovém skandálu. Za čtvrté, Enron padl poté, co se ukázalo, že účetní machinace maskovaly hluboké ztráty. Volkswagen může padnout i přesto, že je finančně silný. Kolaps akcií je jen začátkem, reputace firmy může být nenávratně poškozena. Enron byl navíc mladou společností, ale německá automobilka už je na trhu 78 let a tvoří páteř německého průmyslu.

Za páté, Volkswagen by mohl představovat ránu pro celou německou ekonomiku. Německé firmy se rády odkazují na svůj původ i v anglicky hovořících zemích. Dá se ovšem čekat, že slogany jako „Das Auto” „Vorsprung durch Technik“ už brzy k vidění nebudou. Pro americké firmy bylo poměrně jednoduché se od Enronu distancovat. Pro německé firmy to bude nyní mnohem těžší. Za šesté, naftové motory budou po dvou desetiletích pravděpodobně opět považovány za špinavou technologii, což ohrozí tisíce pracovních míst. V delším období tu bude motivace k využívání alternativ, ale krátkodobě existuje problém, kterému bude čelit zejména Evropa.

Za sedmé, Enron poskvrnil důvěryhodnost účetních výkazů, Volkswagen ale poškodil široké snahy o prosazení technologického pokroku jako nástroje v boji se znečišťováním životního prostředí. Ukazuje se, že „čistý diesel“ je stejná lež jako „čisté uhlí“. A zde se dostáváme asi k největší tragédii: Volkswagen dal za pravdu cynikům, a to v době, kdy potřebujeme, aby se firmy co nejvíce snažily o záchranu planety.

Autorem je David Bach z Yale School of Management.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688