BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.10.2015 11:57:14

Akciové trhy sázejí na odklad růstu sazeb v USA a posilují; analýza ROPY, EUR/GBP, NZD/USD

Německé průmyslové objednávky v srpnu nečekaně klesly zejména vlivem slabší poptávky ze zemí mimo eurozónu. Objednávky na německé zboží v srpnu meziměsíčně klesly o 1,8 procenta, zatímco trh čekal nárůst o 0,5 procenta. Objednávky zboží ze zahraničí byly slabší o 1,2 procenta vlivem poklesu objednávek ze zemí mimo eurozónu o 3,7 procenta. Kontrakty s domácími odběrateli rovněž spadly o 2,6 procenta. Navíc údaje za červenec byly revidovány směrem dolů a ukázaly pokles o 2,2 procenta namísto původně udávaného snížení o 1,4 procenta.

Americké burzy v pondělí silně stouply. Index S&P 500 posílil pátou seancí v řadě, když rostoucí ceny ropy podpořily energetické akcie a investoři sázeli na to, že centrální banka (Fed) letos ještě nezvýší úrokové sazby. Horší výsledky indexů nákupních manažerů (PMI ISM) z amerického sektoru služeb po pátečních špatných datech z amerického trhu práce investory utvrdily v názoru, že širší měnově politické prostředí zůstane nadále pro akciové trhy příznivé a centrální banky odloží utahování měnové politiky. Neuspokojivá ekonomická čísla tak překvapivě mají pozitivní efekt na akciový trh, když investory z Wall Street utvrzují v názoru, že centrální banka (Fed) letos ještě nezvýší úrokové sazby, jak se dříve předpokládalo.

Index blue chips Dow Jones zavřel včera o 1,9 procenta výš na úrovni 16 776,43 bodu, širší index S&P 500 posílil o 1,8 procenta na hodnotu 1987,05 bodu a technologický Nasdaq Composite vzrostl o 1,6 procenta na hodnotu 4781,26 bodu, čímž se opět letos přehoupl do plusových hodnot.

Americký Institut pro řízení zásob (ISM) uvedl, že index aktivity ve službách se za minulý měsíc snížil na 56,9 bodu, nejnižší úroveň od června, z 59,0 bodu za srpen. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali pokles ukazatele jen na 57,5 bodu. Index ukázal na zpomalení nových objednávek i obchodní aktivity. Dílčí index obchodní aktivity v září klesl na 60,2 bodu z 63,9 za předchozí měsíc, zatímco ukazatel nových objednávek spadl na 56,7 bodu, nejnižší úroveň od února, ze srpnových 63,4 bodu.

Z evropských trhů se včera nejlépe dařilo pařížské burze, jejíž hlavní index vyskočil o 3,5 procenta po zprávě, aktivita ve službách ve Francii v září rostla více, než se původně myslelo, a druhá největší ekonomika eurozóny tak zřejmě zakončila třetí kvartál na pevných základech.

Australská centrální banka (RBA) dnes ponechala na svém zasedání úrokové sazby beze změny. Uvolněný tón ze strany centrální banky, která je spokojena s nastavenou měnovou politikou a nenaznačení možnosti dalšího snižování sazeb, posílily australský dolar, který byl předchozí čtvrtletí nejslabší měnou z řady vyspělých měn.

Zítra ráno zasedá japonská centrální banka (BoJ), od níž se očekává, že by ke konci letošního nebo v úvodu příštího roku mohla zvýšit objem QE, z čehož těží japonský akciový index Nikkei i měnový pár USD/JPY.

Japonskému akciovému indexu v posilování rovněž pomáhá zpráva o dosažení dohody mezi USA, Japonském a dalšími 10 zeměmi z Tichého oceánu (např. Austrálie, Nový Zéland, Singapur, Vietnam, Kanada, Mexiko, Malajsie) (Transpacifické partnerství - TPP). Nová obchodní dohoda má uvolnit zahraniční obchod a stanovit společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí. Nicméně dohodu musí ratifikovat parlamenty jednotlivých států a i v samotných Spojených státech může narazit na odpor mnoha Kongresmanů. Ti se bojí zejména ztráty noha pracovních míst.

Cena ropy WTI po letním poklesu (červen- srpen) konsoliduje v trojúhelníkové formaci, přičemž silnou rezistencí se jí stala Fibonacciho hodnota 38,20. Směr proražení trojúhelníku naznačí další pohyb ceny ropy.

NZD/USD koriguje předchozí ztráty v rostoucím kanálu, který by mohl měnový pár dovést až ke klíčové hodnotě rezistence (předchozí support) na úrovni 0,6700. Důležitá bude dnešní odpolední aukce mléka.

EUR/GBP začíná mít problém s překonáním rezistence 0,7440 – 0,7450. Možnost oslabení naznačuje i medvědí divergence s oscilátorem MACD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688