Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  06.10.2015 11:22:39

S ohledem na klesající globální růst a bouřlivý začátek 4. čtvrtletí Saxo Bank vidí příležitost na rozvíjejících se trzích

Propad cen ropy a dalších komodit výrazně tlačí na řadu rozvíjejících se trhů. A přesto jsou právě rozvíjející se trhy místem, kam se Saxo Bank obrací s největší nadějí.  Rizika ohrožující globální růst se stále zvyšují a stínem nad těmito ekonomikami zůstává načasování změny amerických úrokových sazeb, nicméně samotná volatilita, která za tím stojí, vytváří své vlastní obchodní příležitosti.

Rozvíjející se trhy postihla skutečná bouře vyvolaná dluhovými instrumenty, v závratných výšinách se pohybujícím americkým dolarem a padajícími cenami komodit. Podle výhledu Saxo Bank na 4. čtvrtletí však existuje naděje a investiční příležitosti a to i přesto, že stále přetrvává realitu popírající přístup předstírat a odkládat.

 Hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen uvádí: Politika předstírat a odkládat vedla k vytvoření nepříznivého bludného cyklu, kdy byly dluhopisy vydávané rozvíjejícími se trhy denominované v dolarech přeměňovány na místní měny. Silnější dolar následně zvýšil dluhové zatížení a zároveň snížil ceny komodit, které jsou pro mnohé rozvíjející se trhy hlavním vývozním artiklem. To pro rozvíjející se trhy následně znamenalo menší poptávku a nižší růst. K tomu všemu došlo v situaci, kdy je světová ekonomika založena na neplnohodnotných penězích (tzv. fiat money), dolarových rezervách, komoditách a dluhopisech denominovaných v dolarech a posilujícím americkém dolaru. Není tedy divu, že růst světové ekonomiky dramaticky klesá jediným překvapením je to, že to překvapuje samotné politiky, dodal Jakobsen.

Při pohledu nad rámec současné volatility a pohromy pro rozvíjející se trhy však hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen shledává i pozitiva: Ta opravdová bouře, která zuří na rozvíjejících se trzích, je zároveň největší příležitostí za několik desetiletí.

Steen Jakobsen se domnívá, že nejlepším nástrojem jsou v této situaci devizové obchody vzhledem k problémům s likviditou a přístupem. Mnoho rozvíjejících se trhů není dostatečně velkých na to, aby uživily silné akciové trhy. Akademické studie dále také ukazují, že více než 80 % veškerých výnosů na rozvíjejících se trzích pochází z devizových obchodů, a nikoliv z vlastnictví dluhopisů a akcií. Vzhledem k tomu se Steen Jakobsen domnívá, že právě teď je vhodná doba k nákupu na rozvíjejících se trzích. Steen Jakobsen zastává názor, že i když jsme uprostřed opravdové bouře, nemělo by nás to zmást natolik, abychom se domnívali, že slunce už nevyjde.

Klíčové obchodní myšlenky Saxo Bank na následující čtvrtletí jsou tyto:

 

 

Většinu září byly komodity stabilizované poté, co některé suroviny, jako například průmyslové kovy, dosáhly úrovní, které byly naposledy zaznamenány na počátku tisíciletí. Rostoucí nabídka klíčových komodit od kovů přes energie až po plodiny i nadále působila problémy rozvíjejícím se zemím, jejichž prosperita závisí na vývozu surovin.

Ole Hansen ze Saxo Bank očekává, že s příchodem posledního čtvrtletí roku 2015 u komodit uvidíme světlo na konci tunelu za předpokladu, že dojde k poklesu nabídky. Pokud však bude poptávka zaostávat, pak se stávající tunel může ještě prodloužit a zůstane tak jen malá naděje na zlepšení.

  • Makroekonomika

Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank, tvrdí, že dlouho očekávané zvýšení sazeb Federálním rezervním systémem bude klíčovou makroekonomickou událostí 4. čtvrtletí. Rozvíjející se trhy však budou i nadále hrát důležitou roli, jelikož extrémní slabost pozorovaná po poklesu ochoty riskovat ke konci léta se může ukázat jako přehnaná.

 

FX stratég Saxo Bank John Hardy se domnívá, že zářijové rozhodnutí Federálního rezervního systému signalizovalo, že politika Fedu je globální politikou. To platí zejména pro rozvíjející se trhy. Ačkoliv by ve 4. čtvrtletí v souvislosti se zvýšením ochoty riskovat mohlo dojít k oživení u měn, jako jsou RUB, BRL, TRY a ZAR, konzervativnější investor by se poohlédl po příležitostech jinde, například v Mexiku nebo Polsku.

 

 Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading v Saxo Bank, říká, že během 3. kvartálu trhy ovládl strach, se kterým je nutné počítat i nyní, kdy stojíme na prahu 4. čtvrtletí.

Fasdal tvrdí, že cesta k potenciálnímu úspěchu začíná na rozvíjejících se trzích. Za prvé, celkový odklon od aktiv rozvíjejících se trhů vedl k výraznému zvýšení rozdílu ve výnosech mezi rozvinutými a rozvíjejícími se trhy.  Za druhé, nedostatečný růst hraje až příliš velkou roli.

 

 Kay Van-Petersen, makroekonomický stratég Saxo Bank pro Asii, tvrdí, že přestože se řada lidí domnívá, že výprodej na rozvíjejících se trzích je přehnaný a na minimech jsme již byli, on sám si s tím dovoluje nesouhlasit. Levné peníze, které přišly s kvantitativním uvolňováním ze strany Fedu, i čínský masivní stimulační balíček během finanční krize, těžce nafoukly ceny aktiv. Globální růst zpomaluje, komodity zatím nenalezly své dno a aktiva rozvíjejících se trhů zatím ještě neodrážejí pokračující zhoršování hlavních makroekonomických ukazatelů.

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank, tvrdí, že na třetí čtvrtletí roku 2015 se bude vzpomínat jako na velký budíček, kdy světové akcie vstoupily do svého nejdivočejšího období, měřeno prvním a druhým derivátem volatility, od finanční krize v roce 2008. Ceny akcií na rozvinutých trzích v tomto čtvrtletí klesly o 6,2 %, avšak akcie na rozvíjejících trzích zaznamenaly těžký pád o 16,2 %.

Garnry se domnívá, že silně působící fundamenty na mnoha rozvíjejících se trzích vedou k transformaci čistě vývozně orientovaných a komoditních producentů na vyváženější ekonomiky, u nichž, s tím, jak poroste střední třída, bude více růstu poháněno domácí spotřebou. K této přeměně již dochází a kapitál poteče na rozvíjející se trhy zpět, jakmile se vyjasní další směřování amerických úrokových sazeb.

 

Pro přístup k celému seznamu obchodních tipů z dílny analytiků Saxo Bank, které jsou přiloženy k výhledu na 4. čtvrtletí 2015, klikněte zde.

 

 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688