Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  06.10.2015 10:49:58

Ministři vnitra EU se budou zabývat řešením migrační krize


Výbor pro EU dne 5. října 2015 schválil mandát pro ministra vnitra ČR Milana Chovance na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, která se koná v Lucemburku dne 8. října 2015.

Stěžejním tématem tohoto jednání Rady zůstává i nadále řešení současné migrační krize. Ministři vnitra se budou konkrétně zabývat budoucností návratové politiky, přičemž by mělo dojít k přijetí závěrů Rady zaměřených na tuto problematiku. Vedle toho se bude projednávat též vytvoření společného seznamu EU bezpečných zemí původu, který by měl napomoci snížení tlaku na azylové systémy členských států EU. Česká republika vnímá zefektivnění návratové politiky jako klíčový krok k nápravě stávajícího řízení migračních toků a je připravena se na něm aktivně podílet. Stejně tak oceňuje i záměr ustanovit pro celou EU společný seznam bezpečných zemí původu.

 

Rada se opět vrátí k problematice relokací žadatelů o azyl v rámci EU. Bude se zabývat diskusí o návrhu Komise na zřízení trvalého relokačního mechanismu, který by v situaci, kdy některý členský stát postihne velký příliv žadatelů o mezinárodní ochranu, umožnil přesun předem nedefinovaného množství uprchlíků jasně kvalifikovaných pro udělení mezinárodní ochrany mezi prakticky všemi členskými státy EU navzájem na základě rozhodnutí Komise. Česká republika považuje tento návrh za problematický a nesouhlasí s ním. Nejen, že se Česká republika i nadále vymezuje proti konceptu přerozdělování migrantů na základě povinných kvót, navíc považuje postup v otázce relokace za nepochopitelně ukvapený. Relokace by neměla být zaváděna jako nový systémový prvek společného evropského azylového systému, dokud nedojde k řádnému a zevrubnému vyhodnocení obou dočasných relokačních schémat přijatých Radou EU v září 2015.

 

V rámci tohoto zasedání Rady by rovněž mělo dojít k informování o spuštění prvního relokačního mechanismu, v jehož rámci má být relokováno 40 tisíc osob z Itálie a Řecka. Česká republika se staví k aktuálnímu stavu kriticky. Do této chvíle neexistují žádné hmatatelné důkazy o tom, že by již byl v Itálii a Řecku zaveden funkční koncept hotspots a že by všichni migranti překračující vnější hranice EU byli řádně registrováni. Česká republika je nadále připravena poskytnout Itálii i Řecku expertní, finanční a technickou podporu při ustavování hotspotů.

 

Rada se bude také věnovat projednávání legislativních změn ve vízové politice a zaměří se rovněž na problematiku boje proti terorismu a proti závažným formám mezinárodní organizované trestné činnosti.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688