Alergie na zvířecí srst: jak proti alergii bojovat

TNBiz, 5.10.2015

Domácí mazlíčci jsou třetím největším původcem alergií. Ty vyvolávají zánět očních spojivek, svědění nebo dokonce astma. Pokud ale dodržujete hygienická pravidla a používáte kvalitní vysavač s HEPA filtrem, můžete riziko významně snížit.

V České republice má domácí mazlíčky více než 40 % domácností. Jejich hebká srst z nich dělá ideální společníky na mazlení pro celou rodinu, ale u mnoha z nás způsobují nepříjemné alergické reakce od zánětu spojivek po astma. Na zvířecí srst je citlivých přibližně 10 % z nás, což po alergiích na pyly a domácí prach znamená třetí nejvyšší počet alergiků.

Často takovou alergii získáme až v průběhu života, v momentě kdy začneme sdílet domácnost s některým z mazlíčků a dostaneme se tak do bližšího a pravidelného kontaktu s jejich srstí. Náš imunitní systém se v takovou chvíli musí začít vypořádávat s alergeny a mnohdy na tyto podněty reaguje přehnaně. Správné hygienické návyky nám však mohou pomoci s prevencí.

Majitelé domácích mazlíčků velmi dobře vědí, jak "tvrdohlavě“ se zvířecí srst dokáže držet na kobercích či čalounění. Snadno se také přichytí na naše oděvy a díky tomu si je ještě více rozšíříme po celé domácnosti. A co se konkrétně kočičí srsti týká, ta si dokáže poletovat ve vzduchu i několik měsíců.

Nejen zvířecí srst však nese odpovědnost za alergické reakce lidí trpících alergií, ale také částečky z jejich výměšků jako jsou sliny, moč, výkaly či jiné alergeny, které jim uvízly v srsti. Obsahují totiž proteiny, které při fyzickém kontaktu se sliznicí nosu, očí či průdušek vyvolávají alergické reakce a po celé domácnosti se šíří také prostřednictví prachu a cirkulace vzduchu v místnosti.

7 tipů pro snížení množství alergenů v domácnosti

1) Pevné podlahy je snazší udržet bez chlupů a jejich čištění je efektivnější než čištění koberců. Nicméně je nutné téměř denně je čistit skutečně na mokro.

2) Dokonce i jen malý koberec s krátkým vlasem vám pomůže vázat prach, který se tak stále nebude vířit po celé domácnosti.

3) Alergici na zvířecí srst by měli uvědomit, že také věci vyrobené ze zvířecí srsti, například kožešiny či oblečení, mohou způsobit alergické reakce.

4) V místnostech, kde se vyskytují klece pro ptáky či morčata nebo pelíšky pro kočku či psa, by měl být nastaven vyšší hygienický standard. To znamená, že jejich úklid včetně vysávání a vytírání by měl probíhat každý den.

5) I vlhký hadr pomáhá, a to nejen na podlahách. Můžete jím otřít také srst svého domácího mazlíčka a odstranit tak některé z alergenů přímo z jejich zdroje.

6) Válejí se vaši mazlíčci rádi ve vaší posteli? Určitě by neměli! Vaše postel by pro ně měla být absolutní tabu. I tak byste však měli čas od času vysát a vyčistit matrace, abyste je zbavili alergenů, které se v nich postupně hromadí, a vy tak měli nerušený a spokojený spánek.

7) Vždy, když si se svými mazlíčky dohrajete, umyjte si ruce a smyjte tak z nich všechny alergeny.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky