Research (Proinvestory.cz)
Dluhopisy  |  04.10.2015 09:25:16

Horší data a odklad úrokové změny na 2016?

Další odklad?

To je alespoň to, co zde v Chicagu na burze začali obchodníci oceňovat u futures kontraktů na klíčovou úrokovou míru na Fed funds, kde je nyní pravděpodobnost započetí zvýšení z nuly odhadována na zhruba 30% v prosinci a až v březnu 2016 pak přes 50%. O tom, že trh práceUSA má stále své nedostatky jsme na serveru psali. Nicméně základní páteční statistika o tvorbě pracovních míst byla mnohem horší než trh očekával. Zaměstnavatelé přidali v září sezónně očištěno 142 tisíc míst oproti odhadu 200 tisíc (míra nezaměstnanosti zůstala na 5,1%). Taktéž byly revidovány níže předchozí dva měsíce o 59 tisíc, což dává tříměsíční průměr na 167 tisíc a tak páteční číslo podprůměr. U průměrné hodinové mzdy v privátním sektoru dokonce došlo k poklesu o cent na 25,09 USD, což je podstatné s ohledem na očekávanou spotřebu, která se podílí na tvorbě produktu ze 70% ve Spojených státech a dále tlaky na cenovou hladinou v ekonomice kanálem nákladově tlačené inflace. Míra participace na pracovním trhu (ti pracující nebo aktivně hledající práci) poklesla na 62,4% na více jak 30-ti leté minimum. Ztráty zaznamenal těžební průmysl, jež zahrnuje mimo jiné produkci ropy a zemního plynu , o 10 tisíc míst a podpůrné aktivity pro těžební průmysl další redukci o 7 tisíc míst. Mimochodem ztráta v tomto průmyslu od vrcholu v prosinci 2014 činí již 102 tisíc pracovních míst. Které sektory naopak zaznamenaly největší přírůstky v září? Zdravotnictví: 34 tisíc, retail a další profesionální služby souhrnně: 55 tisíc.

Nízké ceny komodit plus problémy EM a jejich vliv

Tento faktor se projevoval prozatím na finančním trhuUSA, nicméně poslední data vypovídají o poklesu 3,3% meziměsíčně v exportech statků v srpnu (silnější efektivní kurz dolaru kombinovaný se slabší poptávkou z EM trhů). To se však dalo také očekávat s ohledem na indicie z posledních statistik ISM průmyslových přehledů, kde exportní objednávky poklesly na nejnižší hodnotu od vrcholu dluhové krizeeurozóněroce 2012. Celkový ISM indikátor pokles na 50,2 v září. Podstatné je zmínit to, že historicky americká centrální banka nepřikročila k zvyšování sazeb, pokud byl tento indikátor pod 50,8.

Páteční datatrhu práce tedy definitivně vyvolaly na trhu výrazné pohyby (zajímavé bylo silnější posílení ceny zlata), ať už u úrokových instrumentů jako vládní dluhopisy, kde jejich ceny vyskočila a výnos do splatnosti inverzně poklesl, dále na měnovém trhu oslabení dolaru a na akciovém trhu přechod z plusu před otevřením seance do téměř 2% ztráty během počátku regulérní seance. Tyto pohyby pak byly postupně redukovány a u akciového trhu dokonce otočení o 180 stupňů a nárůst téměř 2% v závěru seance. To vše po následných projevech James Bullarda, prezidenta St. Louis pobočky Fedu, který obhajoval započetí zvyšování sazby již tento rok. Stejně tak pomohl i projev viceprezidenta Fedu Stanley Fischera (pravá ruka Janet Yellen), který sice nenastínil úrokový a ekonomický výhled, ale zmínil, že na trhu nevidí v tomto okamžiku žádné okamžité rizika finančních bublin. Co je v poslední době rovněž důležité ve vztahu k akciovému trhu je vývoj ceny ropy, kde je důležitá minimálně stabilizace, aby nedocházelo k dalšímu revidování zisků energetických firem níže. Cena komodity rovněž zaznamenala velmi divoký pohyb v pátek, ale nakonec zakončil kontrakt na americkou WTI výše o téměř dolar za barel poté, co počet aktivních vrtů v USA poklesl na pětileté minimum.

 Koho zajímají investice, má šanci získat zajímavé informace na webináři, přihlásit se zdarma lze zde

 

 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz
ve spolupráci se serverem SILVERUM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688