Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.10.2015 23:13:08

2. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy po slabých údajích z tamního trhu práce nejprve výrazně klesaly. Díky silné rally a největšímu obratu indexů S&P 500 a Dow za uplynulé čtyři roky ale akcie uzavřely páteční obchodování i celý týden v plusu.

Index Dow posílil v pátek o 1,23 % na 16 472,37 bodu, S&P 500 získal 1,43 % na 1 951,35 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 1,74 % na 4 707,77 bodu. K oživení na trhu pomohl růst cen ropy v závěru seance, nejvíce se i proto dařilo sektorům energetiky a základních materiálů, jen půl procenta přidaly finanční tituly. Index volatility VIX klesl o 7,14 % na 20,94 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o zhruba pět bazických bodů na 1,99 %, když během dne spadl až na 1,92 %. Pod 2 % je poprvé od konce srpna.

Americká ekonomika v září vytvořila zhruba 142 tisíc pracovních míst, což je podstatně méně, než se čekalo. Výrazně nižší byl proti původnímu odhadu srpnový přírůstek, navíc klesly průměrné výdělky i počet odpracovaných hodin.

Centrální banka minulý měsíc zvýšení sazeb s odkazem na oslabování globální ekonomiky odložila a ekonomové začali očekávat tento krok v prosinci. Po zářijových údajích se ale očekávání finančních trhů přesunula až na březen příštího roku. Drobné zvýšení úroků by podle ekonomů bylo od Fedu vyjádřením důvěry v ekonomiku a mohlo by stabilizovat rozkolísané trhy.

"Páteční zpráva zesiluje nejistotu, což je pro trh nejdůležitější. Myslím, že trh bude stále rozkolísanější a bude testovat hranice podpory," řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské finanční společnosti Rockwell Global Capital.

"Špatná čísla z trhu práce daly trhu pevnější základ," nesouhlasí Robert Pavlik z Boston Private Health. "Nyní totiž mají investoři v ruce argument pro to, že jsou ceny takové, jaké jsou. Před výsledkovou sezónou to může nakonec být pro akcie pozitivní faktor."

Za celý týden Dow přidal rovné procento, S&P 500 stejně tak a Nasdaq Composite posílil o půl procenta. Indexy se stále nacházejí v obchodním pásmu, které vymezily svými minimy z konce srpna.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v září vytvořila nečekaně pouze 142 tisíc pracovních míst, trh počítal s 201 tisíci. Srpnový údaj 173 tisíc byl navíc revidován výrazně níže na 136 tisíc. Soukromý sektor vytvořil 118 tisíc pracovních míst, čekalo se 197 tisíc po 140 tisících v srpnu. Tento údaj byl však rovněž revidován výrazně dolů, a to na 100 tisíc. Zpracovatelský sektor naopak 9 tisíc míst zrušil, očekávalo se, že po srpnovém zrušení 18 tisíc míst v září už propouštět nebude. Dále také klesá míra participace - v září se snížila na 62,4 % ze srpnových 62,6 %, nachází se tak nejníže od října 1977.
  • Podnikové objednávky v srpnu meziměsíčně klesly o 1,7 % (odhad: -1,2 %, červenec: +0,2 %), bez dopravních prostředků klesly o 0,8 % (červenec: -0,7 %).
  • ISM index aktivity pro oblast New Yorku se v září propadl na 44,5 bodu (srpen: 51,1 bodu).
  • Americký řetězec supermarketů Albertsons plánuje získat prostřednictvím veřejné nabídky akcií 1,53 miliardy USD. Využít je hodlá na umoření dluhů po kontraktu se Safeway.
  • WSJ: Sprint v příštím půl roce plánuje uspořit 2,5 miliardy dolarů, hodlá propouštět a zmrazí najímání zaměstnanců.
  • Společnost Nordstrom ohlásila speciální dividendu 4,85 USD na akcii a nový program zpětného odkupu akcií v objemu 1 miliardy USD.
  • Advanced Micro Devices plánuje zrušit zhruba 500 pracovních míst, tedy 5 % své pracovní síly. Náklady na restrukturalizaci by měly dosáhnout 42 milionů dolarů.
  • CLSA zvyšuje doporučení na akcie Dunkin' Brands na "outperform" z "underperform".
  • Podle neznámého informovaného zdroje jsou mezi účastníky předběžných jednání o koupi minoritního podílu v zemědělské divizi Glencore suverénní fond Singapuru, japonští brokeři, jako je například Mitsui, a minimálně jeden kanadský penzijní fond.
  • Celosvětové investice do těžby ropy kvůli propadu cen letos asi o pětinu klesnou. Byl by to jejich nejhlubší pokles v historii ropného odvětví, předpověděl v pátek šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Ceny ropy za poslední rok a čtvrt klesly o více než 50 %, což prudce snížilo návratnost investic do hledání nových zdrojů suroviny a její těžby.
  • Počet aktivních těžebních ropných zařízení v USA opět klesl, tento týden konkrétně o 26 na 614. To je nejméně od týdne do 6. srpna 2010.

 

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky amerických firem v týdnu od 5. října (plus výhled na celou výsledkovou sezónu)Očekávané výsledky amerických firem v týdnu od 5. října (plus výhled na celou výsledkovou sezónu)

Výsledkovou sezónu za třetí čtvrtletí ve čtvrtek tradičně odstartuje report hliníkárenského koncernu Alcoa. Jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688