TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.10.2015 09:51:50

Poslanci rozhodli: Kolik dostanou obce, kde budou uprchlíci?


Uprchlická krize nejvíce trpí obyvatele obcí, kde jsou azylové tábory. Starostové si stěžovali a tak teď dostali od poslanců příslib finanční záplaty. Poslanci se dohodli, že obce dostanou 8 korun na cizince a den.

V praxi to vypadá tak, že dnes je v azylových táborech v Česku 937 uprchlíků, což odpovídá 2 736 040 korunám, které stát obcím zaplatí jako kompenzaci. To ale není vše, na čem se poslanci dohodli.

"Kromě toho chceme vybavit každého cizince, který opouští Českou republiku, alespoň symbolickou částkou na jízdenku na vlak, aby mohl co nejrychleji odjet," uvedl poslanec ČSSD Robert Váňa. Souhlasí s ním i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"V každém případě nějaká částka být musí a těch 400 korun je asi rozumná hranice," uvedl pro TV Nova Kalousek. Nejlevnější jízdenka z Prahy do Drážďan ale stojí více než 700 korun. Poslanec hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch ale nesouhlasí s tím, abychom cizincům vypláceli jakékoliv finanční prostředky.

Po víkendu se oficiálně otevře další zařízení pro uprchlíky a sice v Drahonicích na Lounsku. Areál s několika budovami původně sloužil jako věznice, kterou ale před dvěma lety po amnestii prezidenta Václava Klause zavřeli.

Půjde o ryze mužské zařízení. Maximální kapacita je 240 lidí. Pracuje tam 60 zaměstnanců a na vše dohlíží téměř stovka policistů.

Na včerejším jednání sice Sněmovny neprošel návrh, aby se vláda bránila proti povinným kvótám, ale tím boj zdaleka nekončí. Už příští týden totiž budou ministři Evropské unie jednat o takzvaných trvalých kvótách. V rámci nich by Česká republika z každé uprchlické vlny musela přijmout určitý počet uprchlíků. Proti tomu je ale vláda i opozice.

"Problém je v tom, že bychom nemohli v příštích letech ovlivnit, jak velké množství by to bylo. Česká vláda by do toho nemohla vstupovat, ať už z hlediska bezpečnostního, ekonomického nebo sociálního. Takovýto systém povinného přerozdělování, které by probíhalo každý rok, jednoznačně odmítáme," uvedl Sobotka. S názorem premiéra souhlasí i další politické strany.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688