Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.10.2015 15:12:12

Svět je závislý na kofeinu a na globálním trhu se přitom rýsuje nedostatek kávy


Producenti a skupiny z kávového odvětví se tento týden sešli v Miláně na globálním fóru kávy, aby se zaměřili na potenciální problémy, které ohrožují kávový průmysl.

Při současné globální spotřebě kávy bude svět brzy potřebovat další Brazílii, která je aktuálně největším světovým pěstitelem a vývozcem kávových zrn, pokud se chce vyhnout nedostatku kofeinového nápoje. Spotřeba kávy v současnosti stoupá hlavně na rozvíjejících se trzích, což znamená, že globální produkce bude muset v příštích deseti letech podle generálního ředitele Illycafe vzrůst o dalších 40 až 50 milionů pytlů kávy. To je však více než celá úroda Brazílie.

Z pohledu saturace rostoucí poptávky po kávě se však rýsují i další hrozby jako jsou klimatické změny nebo nízké ceny, které odrazují farmáře od zvyšování kávové produkce. Je tedy otázkou, odkud se ve světě vezme dostatek kávy k uspokojení poptávky. Svět je závislý na kofeinu a Brazílie jako největší producent kávy neplánuje rozšíření produkce.

Brazilská produkce kávy v milionech 60kilogramových pytlů za posledních 10 let
Brazil produkce.png

Deficit kávové produkce by tak již v sezóně 2015 až 2016 mohl dosáhnout 3,5 milionu pytlů. V předešlém roce globální nedostatek činil 6,4 milionu pytlů. Poslední kávovou úrodu v Brazílii totiž poškodila silná sucha v roce 2014, která cenu futures na kávu arabika v New Yorku vyhnala o zhruba 50 procent výše. Od počátku roku 2015 však ceny kávy spadly o 27 procent poté, co se brazilský reál propadl vůči americkému dolaru, čímž se jen zvýšila obliba exportu kávy z největší jihoamerické ekonomiky.

aarbica.png
Vývoj ceny kávy arabika za poslední rok.


Globální spotřeba kávy by přitom do roku 2030 mohla stoupnout až o třetinu na 200 milionů pytlů. Produkce se v letošním roce ustálila na 144 milionech pytlů. Aby však produkce dokázala uspokojit rostoucí poptávku a trh se do roku 2030 dostal do rovnovážného stavu, musela by se produkce zvýšit. To bude možné jen pokud drobní farmáři budou schopni do té doby navýšit produktivitu.

Zhruba čtvrtina brazilské produkce je navíc podle Mezinárodního centra pro tropické zemědělství ohrožena klimatickými změnami a pěstitelé z Nikaraguy, Mexika a El Salvadoru čelí potenciálním ztrátám, pokud se farmáři nepřizpůsobí. Podle zprávy Mezinárodního centra bude možná nutný posun oblastí, ve kterých se pěstuje káva ze střední Ameriky do regionu Asie-Pacifik a východních částí Afriky, kde lze kávovou úrodu pěstovat ve vyšších polohách.

Prémiová zrna kávy arabika, kterou používají i řetězce jako je například Starbucks je přitom globálním oteplováním ohrožena nejvíce. Káva robusta je jak již její název napovídá odolnější. Největším světovým pěstitelem kávy arabika je právě Brazílie, Vietnam dominuje produkci kávy robusta. Podle generálního ředitele Nespresso (Nestlé) farmáři již nyní provádějí změny s cílem přizpůsobit se vyšším teplotám pramenícím z negativních dopadů oteplování. Kupříkladu Nespresso odebírá kávu z částí Latinské Ameriky, Asie a Afriky.

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688