Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - Před klíčovými daty z trhu práce padá index ISM na hranu recese a úroky kolabují

Dnešní statistiky z amerického trhu práce budou jedním z těch důležitých čísel, které pomohou Fedu rozhodnout se v nadcházejících měsících v osudové otázce “zvyšovat nebo nechat být”. I když ale dopadnou podle našich odhadů dobře - čekáme přírůstek pracovních míst o 200 tisíc a lehké zrychlení průměrné mzdy - nemusí to být pro Fed dostatečný impuls spouštějící utahování měnové politiky. Proč?

Za prvé proto, že mezi růžovými americkými čísly se začaly v poslední době objevovat i černé ovce. Včerejší podnikatelská nálada v americkém průmyslu překvapivě propadla až na hranu recese (50,2 bodu). Znepokojivé je, že to navíc není jenom důsledek slabých exportních objednávek. Zhoršily se citelně i objednávky z domácího amerického trhu a současně i hodnocení klíčového trhu práce. Že v průmyslu není všechno ve stoprocentním pořádku, bylo ostatně vidět i na přírůstku pracovních míst v soukromém sektoru - průmysl je jediným odvětvím, které ve třetím kvartále rušilo pracovní pozice.

Druhým důvodem může být přetrvávající strach z prohlubujících se problémů na rozvíjejících se trzích. V tomto týdnu, před krizí na rozvíjejících se trzích varoval jak Mezinárodní měnový fond, tak Světová banka. Šéf Světové banky Jim Yong Kim včera otevřeně řekl, že vyšší sazby Fedu budou mít pro rozvíjející se trhy velmi vážné negativní dopady. Ani on ani šéfka MMF však tentokrát neradili Fedu, aby kvůli tomu od růstu sazeb upustil.

A i když Fed možná více než v minulosti sleduje dění v zahraničí, v jeho vedení je řada lidí, kteří by nehledě na problémy Číny nebo Brazílie rádi viděli sazby vyšší již dnes. Překvapivě otevřeně to včera formuloval John Williams (jinak spíše holubice) z Fedu San Francisco. I pokud by byl přírůstek pracovních míst relativně malý, je již připraven zvyšovat úrokové sazby. Dnes po klíčových číslech z trhu práce bude trh sledovat vystoupení Stanleyho Fischera - viceprezidenta a pravé ruky Janet Yellenové. Pokud bude naladěn na stejnou notu jako Williams, může být říjnový růst sazeb stále ve hře. My však v našem základním scénáři dáváme stále výrazně větší pravděpodobnost růstu sazeb až v prosinci.

Region

Polský zlotý včera opět zaostal za zbytkem regionu, a zatímco koruna s forintem posílily, tak zlotý oslabil. Polské měně neprospěla hned ráno o poznání horší než očekávaná nálada v průmyslu za září. Index se propadl na 50,9 bodu, nejníže za 12 měsíců. Koruna naopak vůči euru posílila na týdenní maxima.

Dnešní den není z hlediska regionálních událostí zajímavý a pozornost se soustředí zejména na USA, kde budou zveřejněna zářijová data z trhu práce. Výsledky mohou skrze očekávání ohledně politiky Fedu ovlivnit i regionální trhy, zejména zlotý a forint. V Polsku navíc může v následujících týdnech začít hrát roli i nervozita před parlamentními volbami (za poslední čtyři týdny zlotý oslabil asi o procento).

Dluhopisy

Německé výnosy včera znovu propadly (o 4,5 bps) především kvůli ne příliš povedenému startu německých akcií do začátku kvartálu. Nepomohly jim ani relativně jestřábí výroky některých členů ECB. Boštjan Jazbec řekl, že není zapotřebí navyšovat stávající program kvantitativního uvolňování. Současně jeho kolega Jens Weidmann vyzdvihoval pozitivní efekt nízkých cen ropy, díky kterému podle něj další rozšiřování QE není zapotřebí.

Komodity

Slabší čísla v podobě indexu ISM z USA za září včera poslala cenu ropy zpět pod 48 USD/barel, ačkoliv se během dne pohybovala nedaleko 50 USD/barel. V kombinaci s nečekaným růstem zásob benzínu v USA zveřejněným ve středu tak znovu nastolila otázku o udržitelnosti silného růstu spotřeby ropy v USA v první polovině roku.

Americká data neprospěla ani základním kovům, jejichž ceny odpoledne rovněž klesaly a v průměru se snížily asi o 1,2 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 10:50  Konec půstu – vstříc růstu (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:42  Volvo po celkem dobrých výsledcích za 1Q roku ztrácí cca 6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St 10:38  Spotřebitelská nálada na vzestupu (Komentář) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688