Topení zapnuto: topná sezóna začala, co zkontrolovat?

TNBiz, 29.9.2015

Jednou ročně je potřeba zkontrolovat plynové zařízení. Jednou za tři roky pak musí provést odborný technik revizi. A nejde ani tak o nebezpečí výbuchu, ale poškozeným nebo zaneseným komínem se může šířit nebezpečný oxid uhelnatý.

"Ceny se pohybují v závislosti na výrobci kotle tak od 500 do 2 000 korun," řekla televizi Nova pracovnice plynoservisu Iva Komínková.

Objednávat techniky na revizi koncem září je už skoro pozdě. Čekací doby se protahují i na několik týdnů.

Stejně jak je nebezpečný oxid uhelnatý, jsou nebezpečné i komínové saze. K odstranění sazí už někdy nestačí obyčejná kominická štětka. Saze se musí odfrézovat.

Pokud to majitel domu neudělá, je už jen krůček tomu, aby saze explodovaly a celý dům pohltil oheň. Bohužel v případě, že nemáte v ruce potřebný záznam o provedené revizi, škody způsobené požárem platíte ze svého. I tady platí, že každý rok musí komín zkontrolovat odborník.

Ještě větší nebezpečí než vzplanutí sazí představuje oxid uhelnatý. Jeho vlastností je to, že není cítit a je bezbarvý. Zato v krvi během několika sekund dokáže zabránit krvi vázat a přenášet kyslík. To pochopitelně může vést k smrti.

Příznaky otravy oxidem uhelnatým jsou malátnost, nevolnost, zvracení a bezvědomí. Člověka, který se oxidem uhelnatým přiotrávil nikdy neoživujte na místě. Odneste ho na vzduch. Vždy je potřeba zavolat lékaře.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky