Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.09.2015 06:00:51

ISP Alliance vyzývá Vládu ČR k podpoře vysokorychlostního internetu

ISP Alliance, sdružující regionální operátory a poskytovatele připojení k internetu, vyzývá Vládu ČR, aby ukončila neproduktivní přetahování ministerstev průmyslu a obchodu a vnitra o dotační prostředky. 

Organizace vládu vyzývá, aby tyto prostředky nasměrovala na sítě nové generace a použila je k tomu, k čemu jsou skutečně určeny – k podpoře rozšiřování vysokorychlostního internetu do všech domácností v České republice.

Z našeho pohledu je nejdůležitější, aby stát konečně nezávisle, nepředpojatě a přesně zmapoval, kde je třeba pomoci ze státních prostředků nebo evropských dotací. Předpokládá to i Evropská komise, aby uvolnila z evropských fondů na financování infrastruktury byť jediný eurocent. Je potřeba kvalitní analýza, kterou zatím během roku práce na plánu rozvoje NGA sítí nedokázalo ani MPO, ani MV udělat,“ říká Jakub Rejzek, ředitel pro obchod a regulaci ISP Alliance.

ISP Alliance bojuje za rovné podmínky, které zajistí ve všech takto vytipovaných místech, kde existuje tržní selhání, tu nejkvalitnější infrastrukturu za nejlepší peníze. Podmínky ale nesmí být diskriminační a nesmí upřednostňovat nikoho. Jen tak se skutečně zajistí rozšíření kvalitního vysokorychlostního internetu (NGA) i do těch nejmenších obcí. Jsme nejblíže našim zákazníkům, víme co potřebují, a nebojíme se otevřené a spravedlivé soutěže,“ dodává Jakub Rejzek.

Aktuálně představené návrhy veřejné podpory výstavby vysokorychlostního připojení k internetu ignorují základní pravidla veřejné podpory, jsou připravované zmatečně a bez konzultací s průmyslem. Zásadní nesouhlas vyjadřuje ISP Alliance i s plány na vytvoření nového státního podniku, který by měl dohlížet na výstavbu a provoz sítí pro vysokorychlostní připojení. „Takto připravovanou podobu výstavby sítí nové generace obsaženou v Národním plánu odmítáme, protože v navrhované podobě dlouhodobě poškodí tržní prostředí,“ říká Jakub Rejzek

ISP Alliance upozorňuje, že spolu s dalšími svazy a asociacemi a zástupci internetového a telekomunikačního průmyslu podepsali výzvu předsedovi vlády, ve které ho upozorňuje, že základní strategické dokumenty týkající se rozvoje internetu v ČR vznikají chaoticky a nesystémově. Celou situací by se měl zabývat osobně premiér a ukončit dosavadní nedůstojný postup svých ministrů, který povede jen ke ztrátám pro Českou republiku a její občany a firmy a nenaplnění vládního prohlášení.

Rostislav Kocman


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688