Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.09.2015 07:52:25

12 ponaučení z Buffettova jubilejního dopisu akcionářům

Z posledního Buffetova dopisu akcionářům si mohou vzít drobní investoři řadu ponaučení. Zde je tucet z nich.

1. Fundamentální analýza je nutnost

"Omezujeme se na firmy, jejichž hospodářské vyhlídky můžeme zhodnotit. A to je vážné omezení. Charlie (Munger) ani já nemáme ponětí, jak budou v současnosti dobré firmy vypadat za deset let."

"Moje zkušenost z byznysu mi pomáhá jako investorovi a má investiční zkušenost ze mě činí lepšího byznysmena. Každé úsilí přináší zkušenosti, které jsou aplikovatelné i na ostatní oblasti. Něco se lze naučit jen prostřednictvím zkušenosti."

Zacházejte s investicí jako s proporčním podílem na firmě. Akcie není jen kus papíru. Ne všechny firmy jsou rozumně oceněny. U některých lze hodnotu jen obtížně posoudit, v takovém případě se posuňte dále.

2. Finanční trhy se krátkodobě odchylují od reality

"Investorům, kteří plánují prodávat za rok nebo dva od nákupu, nenabídnu žádné záruky, ať je vstupní cena jakákoli. Výkyvy akciového trhu během takto krátkých časových úseků budou pro výsledné výnosy důležitější než změna vnitřní hodnoty akcií Berkshire. Jak řekl Ben Graham před několika dekádami, 'krátkodobě je trh hlasovací zařízení; dlouhodobě funguje jako váha'. Občas preference investorů - amatérů i profesionálů - hraničí s bláznovstvím."

Udělejte si z bipolárního trhu svého sluhu, ne pána!

3. Nízká cena u investice zajistí "bezpečný polštář"

"Byznys se skvělými finančními čísly může být špatnou investicí, pokud je pořízen za příliš vysokou cenu. Zdravá investice se může změnit na zbrklou spekulaci, pokud je nakupována na maximu. Ani Berkshire není od tohoto rizika osvobozena."

4. Ševče, drž se svého kopyta!

Tom Watson z IBM řekl: "Nejsem génius, ale vynikám ve svém oboru a držím se ho."

Investujte tedy do toho, čemu rozumíte.

5. Většina investorských chyb je dána psychologií

"Před několika desetiletími Ben Graham v diskuzi o investičních selháních odkázal na dialog ze Shakespeara: 'Chyba, drahý Brute, není ve hvězdách, ale v nás.'"

Většinou chyby v investování vycházejí z psychologie. Investování je jednoduché, ale není snadné. Buffett má skvělý systém, za úspěchy ale stojí hlavně jeho emoční a psychická disciplína a typ temperamentu, který se mimořádně hodí pro investování. Každý, včetně Buffetta, dělá chyby. I tak si ale v mnohém polepšíte, když se budete vyhýbat alespoň těm hloupým.

6. Investiční disciplína nade vše

"Dá se počítat s tím, že lidé občas panikaří. Nedá se ale předpovědět, kdy to nastane. I když poslední dny prakticky nepřinášejí žádné velké události, zítřek je vždy nejistý (třeba 6. prosince 1941 nebo 10. září 2001). A pokud nedokážete předpovědět, co přinese zítřek, musíte být připraveni na cokoli. Investoři mohou jen svým vlastním chováním učinit z investice do akcií vysoce rizikový byznys. Aktivní trading, snaha časovat tržní pohyby, nedostatečná diverzifikace, placení zbytečných a vysokých poplatků manažerům a poradcům a využívání půjčených peněz může zlikvidovat slušné výnosy, které by dlouhodobý investor získal v podstatě bez práce. Vypůjčené peníze nemají ve výbavě investora co dělat. Na trzích se může stát cokoli a žádný poradce, ekonom nebo televizní komentátor (ani Charlie nebo já) vám neřeknou, kdy chaos nastane. Tržní prognostici vám sice zaplní uši, ale ne peněženku."

Nakupujte se slevou a vyčkávejte. Zda je investici výhodné nakupovat právě teď, zjistíte podle velikosti bezpečnostního polštáře, který vypočítáte v rámci oceňovacího procesu. Smiřte se ale s tím, že nikdo nepředpoví, kdy bude cena růst.

7. "Zisky nikdy nepřicházejí hladce a konzistentně."

Není potřeba nic dodávat.

8. Akcie nebudou nikdy tak stabilní jako hotovost

"Ceny akcií budou vždy daleko volatilnější než pozice v hotovosti. Dlouhodobě jsou ale instrumenty peněžního trhu daleko rizikovější investice než široce diverzifikovaná portfolia. Toto ponaučení nezískáte na ekonomických školách, kde je volatilita téměř univerzálně využívána jako ukazatel rizika. Ačkoli tento pedagogický předpoklad usnadňuje učení, je zcela chybný. Volatilita není synonymem pro riziko. Studenty, investory a šéfy firem tyto populární definice vedou na scestí."

"Je pravda, že vlastnit akcie na den nebo týden je mnohem rizikovější (jak nominálně, tak v podmínkách parity kupní síly), než nechat finanční prostředky v hotovosti. Dává to smysl jen některým investorům, jako jsou investiční banky, jejichž životaschopnost může být ohrožena poklesy cen aktiv a které mohou být nuceny prodávat cenné papíry během klesajících trhů. Kdokoli s krátkodobými finančními potřebami by měl držet přiměřené sumy ve státních dluhopisech nebo pojištěných bankovních vkladech."

První miliarda až v 56 letech: Jak bohatl Warren Buffett? 

 První miliarda až v 56 letech: Jak bohatl Warren Buffett?

Jeho příběh zná snad každý investor. Warren Buffett se do investiční hry zapojil již v 11 letech a první vydělané peníze využil na koupi pozemků. Když mu bylo 15, jeho čisté bohatství čítalo 6 tisíc dolarů.  

9. Diverzifikace a nízké náklady

Pro valnou většinu investorů, kteří mohou (a měli by) investovat v horizontu mnoha desetiletí, jsou výkyvy nedůležité. Měli by se zaměřovat na zlepšování kupní síly během investičního horizontu. Postupně naakumulované diverzifikované akciové portfolio se nakonec ukáže jako méně rizikové."

Investoři by měli nakupovat diverzifikované portfolio nízkonákladových indexových fondů (ETF).

10. Vyhněte se zbytečným manažerským poplatkům

"Velcí institucionální investoři dlouho zaostávali za nesofistikovaným indexovými investory, kteří jednoduše na investicích seděli celá desetiletí. Hlavním důvodem byly poplatky. Mnohé instituce platí velké sumy poradcům za to, aby doporučovali portfoliomanažery inkasující vysoké poplatky za správu peněz."

11. Hotovost je král

Hotovost je pro firmy stejně jako pro jednotlivce jako kyslík - nevíme o ní, dokud ji máme, a začneme se o ni starat až ve chvíli, kdy chybí. "Když dluhy přijdou do splatnosti, je jedině hotovost zákonným platidlem. Neopouštějte dům bez ní."

Smrtelný hřích v byznysu je absence hotovosti. Hotovost potřebuje každý, liší se jen její požadované množství.

12. Nehazardujte se svými úsporami

"Nikdy nehrajte finanční ruskou ruletu se svými finančními prostředky, i když má pomyslná zbraň sto komor a jen jedna je plná. Je bláznovství riskovat ztrátu toho, co potřebujete pro naplnění základních potřeb."

Černé labutě se mohou objevit kdykoli. Když se vám někdo snaží nějakou věc prodat, je běžné, že skrývá její rizika. 

12 akcií, které by si dnes koupil mladý Warren Buffett12 akcií, které by si dnes koupil mladý Warren Buffett{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/12/75-43120-american-eagle-outfitters.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/11/43120-american-eagle-outfitters.jpg', 'width': '734', 'height': '398'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/12/75-43122-american-vanguard.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/11/43122-american-vanguard.jpg', 'width': '734', 'height': '397'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/12/75-43121-csg-systems-international.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/05/11/43121-csg-systems-international.jpg', 'width': '735', 'height': '397'}, 'height': '112'}  

Buffett na posledním výročním setkání s akcionáři Berkshire Hathaway oznámil, že se soustředí pouze na hodně velké společnosti, protože jedině ony mohou vylepšit zisky jeho obrovského konglomerátu. Jinými slovy, nevylučuje, že se na trhu najde mnoho neméně zajímavých, ne-li zajímavějších firem, bohužel ale nesplňují jeho kritérium velikosti.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688