Pavel Kupka (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  25.09.2015 13:42:36

Centrální banky na vrcholu moci

Centrální banky na vrcholu moci

Úřady, které měly původně hlídat cenovou stabilitu a zastávat funkci věřitele poslední instance, se staly nejdůležitějšími hráči na finančních trzích. Změnily dokonce chování investorů. Ti dříve museli zohledňovat dva hlavní faktory: technickou a fundamentální analýzu. Dnes ale musí investoři sledovat hlavě monetární analýzu, tedy to, jak se bude chovat centrální banka. A to může být velmi nepředvídatelná disciplína.

Nejmocnější centrální bankou světa je americký Fed. Když manipuluje s úrokovými sazbami
a dolarem, přímo či nepřímo tím ovlivňuje všechny trhy na světě – akciové, nemovitostní, dluhopisové i trh s komoditami včetně zlata. Má takový vliv, že vlastně nemusí udělat vůbec nic, aby se trhy daly okamžitě do pohybu. Už dva roky tahá investory za nos tím, že slibuje zvýšení sazeb.
A trhy se už dva roky chovají, jako by k tomu doopravdy došlo. Investoři přesunuli prostředky do amerických akcií a jejich cena vylétla nahoru. Posílil také kurz dolaru a klesla cena komodit. Nyní, když Fed na svém zářijovém zasedání sazby opět nezvedl, trhy na chvíli obrátily směr a do červených čísel šly pro změnu akcie a cena zlata rostla. Ovšem jen na chvíli, protože do konce roku Fed sazby zvedne už jistojistě. Tedy alespoň to slíbil…

Americká centrální banka vede velmi uvolněnou měnovou politiku už několik let. Natiskla ohromné množství peněz a maximálně snížila úrokové sazby. Učinila tak peníze levnými pro všechny, kteří si chtějí půjčit, aby pomohla rozhýbat strnulou ekonomiku. To se jí zatím příliš nepodařilo. Přitom už
v květnu 2013, v době, kdy banka stále ještě tiskla peníze a nakupovala dluhopisy, začali její zástupci naznačovat možnost brzkého zvýšení úrokových sazeb. Nyní, dva roky poté, jsou však sazby stále na úrovni z prosince 2008.

Trhy jako pokusná laboratoř

Takové ovládání trhů prostřednictvím jedné instituce je ale z hlediska dějin pouze velkým experimentem. A nikdo neví, jak nakonec dopadne. Naše společnost se kvůli svému pohodlí a pocitu falešného bezpečí dobrovolně vzdává svobody. Dáváme čím dál více pravomocí politikům a státním institucím a doufáme, že se o nás na oplátku postarají. Od centrálních bank čekáme, že nás ochrání před finanční krizí a vymyslí rychlé a pokud možno bezbolestné řešení. Jenže tato „řešení“ bývají často krátkodobá a skutečné problémy jen odsouvají na později.

Někteří ekonomové otevřeně mluví o tom, že centrální banky nesou přímou a hlavní zodpovědnost za vznik recese v ekonomice. Hlavně kvůli jejich vlivu na chování bank a kvůli zásahům do svobodné tvorby úrokových měr. Velká krize v třicátých letech nebyla důsledkem selhání tržní ekonomiky, ale důsledkem chybné politiky Fedu. Jeho bývalý šéf Ben Bernanke se za to dokonce veřejně omluvil.

Kritiku za své nedávné intervence sklízí i Česká národní banka (ČNB). Odhaduje se, že v uplynulých týdnech vrhla na trh zhruba 180 miliard korun. Trhy se teď topí v přebytku českých korun, díky čemuž si může náš stát půjčovat se záporným úrokem. Ten, kdo si koupí české dluhopisy se splatností od dvou do čtyř let, ještě platí za to, že našemu státu půjčil. Platí ale rád. Naše státní dluhopisy totiž nakupují v aukcích hlavně zahraniční investoři, kteří dlouhodobě spekulují na posílení české koruny.

Pro většinu lidí je dnes těžké si představit, že by centrální banky úplně přestaly existovat, není to ale žádná utopie. Svět i finanční trhy by bez problémů mohly dále fungovat i bez nich, dokonce ještě lépe než dnes. Je pouze třeba nastavit jasná pravidla, o zbytek se postará trh sám. Zrušení centrálních bank jako monopolů na vydávání peněz a postavení měny na krytém základu by přineslo lepší výkony v ekonomice i větší stabilitu bankovního systému.

Pavel Kupka

Pavel Kupka

Člen představenstva GOLDEN GATE CZ a.s., je jedním ze zakladatelů společnosti. Po absolvování VŠE v Praze se věnoval poradenství v oblasti investic. Ke zlatu získal vztah v době hypoteční krize v roce 2009, kdy si uvědomil, jak důležitou stabilizační roli hraje.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

O společnosti GOLDEN GATE CZ a.s.

 

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. byla založena s cílem učinit investici do fyzického zlata a stříbra dostupnou široké veřejnosti.
V současné době je GOLDEN GATE CZ a.s. lídrem na trhu investičního zlata v ČR. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně, včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru.
K 30. 9. 2015 dosáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti téměř 4,5 miliardy Kč.

  Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688