Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.09.2015 09:07:13

Nálada je na bodu mrazu, kolik ale na trhu ještě zbývá prodejců?

Tak tohle už tu dlouho nebylo - investoři (opět) nenávidějí akcie. Náklady na zajištění proti akciovým ztrátám rostou, valuace klesají a pesimismus mezi profesionály vystoupal nejvíce za 30 let.

Na šestiletém býčím trhu, který se od svého počátku vyznačuje tím, že v něj téměř nikdo nevěří, v současnosti sentiment klesá historicky nejrychlejším tempem od období konce utahování měnové politiky Fedem (za Paula Volckera) v 80. letech.

Soudě podle minulých zkušeností, mělo by se blýskat na lepší časy pro akciové býky. Jak lze vyčíst z dat sestavených agenturou Bloomberg, od roku 1963 S&P 500 připisoval 11% zisky za rok poté, co průzkumy sentimentu prováděné Investors Intelligence vyšly srovnatelně pesimisticky jako dnes. Prvek skepticismu nechyběl ani mohutné akciové rally, která odstartovala v roce 2009.

Dnes je pesimismus vyvoláván neuspokojivým růstem korporátních zisků, zhoršujícími se obavami o osud čínské ekonomiky, pádem cen komodit a pochmurným výhledem světového růstu podle Janet Yellenové a Fedu

Někteří tradeři ale na trhu po srpnové 10% korekci (jakou trh nezažil čtyři roky) vidí atraktivní příležitosti. "Aktuálně probíhající ekonomické oživení a býčí trh se za celou dobu svého trvání setkávají s nejslabší důvěrou, jakou jsem ve své kariéře zažil," tvrdí Bob Doll, hlavní akciový stratég ze 130miliardivého Nuveen Asset Management, který srpnové výprodeje využil k nákupům. "Nervozita vedla investory k přesunu peněz do hotovosti. Otázkou je, kolik na trhu zbylo prodejců. Každý, kdo drží hotovost, je potenciálním kupcem."

Trh se zotavil po každém náznaku problémů od roku 2009, ať už šlo právě o velkou finanční krizi (březen 2009), evropskou dluhovou krizi (rok 2010), americký dluhový strop (léto 2011), ebolu (říjen 2014) nebo poslední obavy ze zpomalování Číny (srpen 2015). Všechny předešlé poklesy se ve zpětném pohledu ukázaly jako perfektní nákupní příležitosti. Po obdobích největšího pesimismu si trh připisoval nejlepší zisky - v minulých případech zpravidla akcie následující dva kvartály vzrostly o 20 %. Nedůvěra ale byla překážkou toho, aby na trhu vypukla euforie, která je pro býčí trhy historicky nebezpečná.

S&P 500 - tržní korekce

S&P 500 - tržní korekceZdroj: Bloomberg

Dva grafy, které vrhají na akcie jasnější světlo

Dva grafy, které vrhají na akcie jasnější světlo

Možná byste si mysleli, že se ceny akcií různých firem pohybují nezávisle na sobě podle specifických fundamentů. Může to platit v dlouhodobém horizontu, ale jen zřídkakdy v krátkém období, zejména během finanční paniky nebo krize. 

 



Přečtěte si také:

18.02.2023Zlato: kolik se dosud vytěžilo a kolik zbývá? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
05.10.2022Nálada v průmyslu pod bodem mrazu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.05.2022Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně zůstane na bodu mrazu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688