Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2015 08:45:47

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (24.9.2015)

ČR
Pražská burza uzavřela středeční obchodní seanci při podprůměrném objemu obchodů 0,438 miliardy korun se ztrátou. Index PX odepsal 0,74 procenta na 960,65 . Akcie ČEZ včera ztratila 1,56 procenta na rovných 500 .

Finanční sektor obchodoval smíšeně. Zatímco Erste bank přidala 0,66 procenta na 690,40 , akcie VIG a Komerční banky ztrácely. VIG odepsal 0,78 procenta na 710 , Komerční banka ztratila 1,35 procenta na 5125 .

Defenzivním titulům se příliš nedařilo – výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens odepsal téměř půl procenta na 866 a Tabák zůstal beze změny na 11400 .

PPF zveřejnila záměr vytěsnit menšinové akcionáře CETINu a celou společnost tak ovládnout. Naopak O2 by měla zůstat pro PPF jen finanční investicí. Investiční skupina PPF vlastní v CETIN přes 90 procent akcií a v O2 téměř 85 procent. Telekomunikace O2 odepsala téměř 2,3 procenta na 216,20 . CETIN naopak přidal přes 2 procenta na 170 .

Odboráři v Unipetrolu včera vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu požadavku na zvýšení mezd. Akcie Unipetrolu získaly 0,6 procenta na 158 . Příliš se nedařilo sázkové kanceláři Fortuna, jejíž akcie odepsaly 0,2 procenta na 68,80 . Mediální skupina CETV zůstala beze změny na 51,95 . NWR připsala dokonce 11,8 procenta na 0,19 .

Evropa
Evropské akciové trhy korigovaly úterní výprodej. Akciové indexy zahájily opět v červených číslech, ale v dopoledních hodinách po strávení horšího PMI z Číny se odrazily směrem vzhůru. Německý DAX našel dno kolem úrovně 9500 b. Indexy nákupních manažerů v Evropě pak dopadly víceméně podle očekávání. Zatímco německý index lehce zaostal za odhady, francouzský index se opět dostal nad neutrální 50 b. hranici. Mario Draghi odpoledne na půdě Evropského parlamentu sdělil, že ECB potřebuje více času, aby bylo možné posoudit nutnost větších monetárních stimulů.

Největší zisky si připsaly akcie z energetického sektoru a automobilky. Akcie Volkswagenu zastavily strmý spád a připsaly 5,20 %. Volkswagenu rovněž hrozí zhoršení ratingu od agentury Fitch. Generální ředitel Winterkorn oznámil svou rezignaci, která byla jen otázkou času.

Těžařům pomohly rostoucí ceny komodit. Akcie Glencore přidaly 2,8 % a BHP Billiton 1,80 % S růstem ceny ropy se dařilo také ropným společnostem, akcie Totalu například posílily o 2,20 %. Výrazné zisky připsal také farmaceutický sektor.

Celoevropský index Eurostoxx 50 přidal 0,23 %, německý DAX 0,54 %, francouzský CAC 40 0,24 % a britský FTSE 100 1,69 %. Wall Street aktuálně míří jižním směrem a měřeno indexem S&P 500 ztrácí 0,35 %.

USA
US akciové indexy vstoupily do obchodního dne růstem, který ale měl jen krátké trvání. Následoval pokles, který znamenal ztrátu větší než 0,5%, ale následně přišel především díky technologickému a zdravotnímu sektoru růstový posun. Naopak nejvýrazněji ztrácel materiálový, průmyslový a energetický sektor. Ten přitom zaznamenal negativní zvrat, když cena ropy nejprve v reakci na klesající zásoby v USA (týdenní změna) rostla k $47/barel, aby následně oslabila a hledala podporu u $45/barel ve ztrátě přes 3,5 %.

Obecně pak panovaly nízké objemy obchodování, což může souviset i s židovskými svátky (Yom Kippur) a také vyčkáváním na komentáře ze strany předsedkyně US FEDu J. Yellen. Index S&P 500 se pak již druhý den obchoduje pod hladinou 10 denního klouzavého průměru s podporou na hladině 1935 b., když o vrcholu minulého týdne ztratil 4,5 %.

Asie
Asijské kapitálové trhy těsně před závěrem týdne vykazují smíšené výsledky. Analytici připisují trend vývoji v Japonsku, kde místní cenné papíry, vedeny především energetickými společnostmi a firmami na zpracování surovin, po třech dnech svátků, doháněly ztráty. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific odepsal 0,2 procenta na 125,49 bodu. V Číně místní úřady nadále pomáhají kapitálovým trhům ke stabilizaci, naposledy tím, že Bank of China začala znovu na trh dodávat likviditu, aby pomohla bankám dodržet hotovostní regulatorní požadavky.

Cena ropy WTI na trhu New York Mercantile Exchange dosáhla hodnoty 44,77 USD za barel. Na Intercontinental Exchange (ICE) se cena ropy Brent dostala na 47,81 USD za barel. Cenu ropy podle analytiků ovlivňují stále dopady zprávy o poklesu zásob ropy za týden, kterou zveřejnila agentura EIA. Ta uvedla, že zásoby v USA jsou nižší 1,9 milionů barelů za týden. Na trh dále přicházejí varovné zprávy od těžařských firem, které říkají, že budu muset zpomalit těžební aktivity v příštích několika měsících, protože ceny ropy se pohybovaly v blízkosti svých několikaletých minim.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688