Jan Vejmělek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.02.2002 10:02:20

Akcie: Pražská burza zahájila nový týden velice silným nárůstem, který podpořily všechny české...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.2.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza zahájila nový týden velice silným nárůstem, který podpořily všechny české blue-chips. Index PX-D uzavřel pondělní obchodování se ziskem 2,2% na 1091,8 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie Českého Telecomu v reakci na zprávy týdeníku PBJ, že o privatizaci společnosti se zajímá stále více strategických partnerů. Český Telecom v pondělí vzrostl o 4,3%. Velice dobře se dařilo akciím ČEZu, které překonaly ranní ztráty. Impulsem k obratu v jejich vývoji bylo prohlášení italské společnosti Enel, že po červnových parlamentních volbách zváží další nabídku na privatizaci ČEZu. ČEZ posílil o 1,6%. Mezi investory byl zájem o akcie Unipetrolu. Ten zaznamenal druhů největší přírůstek, když získal 3,5% na 33,8. Z bank se lépe vedlo České spořitelně, která posílila o 2,0% a Komerční banka získala 0,4%.

       Dnes očekáváme, že trh opět otevře výše. Aktivita by měla být nízká před výsledky blue-chips, které zahájí oznamování zítra.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera výrazně posílily po druhé v řadě, index DJIA se dostal nad psychologickou hranici 10000 bodů. Pozitivní náladu na trhu se podařilo udržet díky dobrým zprávám o významných společnostech. Index Nasdaq si připsal 2,6% na 1769,9 bodu a DJIA vzrostl o 1,8% na 10145,7 bodu. Pozitivní komentáře podaly společnosti Qualcomm, General Motors a Williams-Sonoma. General Motors zlepšil svoje výhledy na toto čtvrtletí a celý rok 2002. Ve stejném smyslu zlepšil výsledky hospodaření i Qualcomm. Z technologií výrazně posilovaly akcie Sun Microsystems, které těžily ze zlepšení investičního doporučení. Trhu pomohly i data o prodejích domů, které podpořily především nízké sazby u hypotéčních úvěrů. Data o spotřebitelské důvěře dnes určí směr trhu.

       Evropské akcie včera výrazně posílily taženy zisky technologií, médií a výrobců aut. Index Eurotop300 si připsal 1,5% a užší index Eurostoxx50 získal 1,8%. Technologie, média a automobilky jako sektory vzrostly o více než 3%. Těmto sektorům pomohlo hlavně zlepšení doporučení a také lepší výhledy. Posilovaly hlavně akcie Vivendi Universal, BskyB a Granada. Z technologií to byly hlavně akcie Infineon, Ericsson a Nokia. Automobilky, hlavně DaimlerChrysler, těžily ze zlepšených výhledů společnosti General Motors. I akcie Volkswagen, Renault, BMW a Porsche včera posilovaly. Dnes se očekává, že trhy zahájí opět výše. Velice důležitý bude dnešní IFO index.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
Podle týdeníku Prague Business Journal (PBJ) se o privatizaci Českého Telecomu zajímá několik dalších společností. Podle zdrojů blízkých privatizaci společnosti je ve hře více strategických partnerů než finačních investorů. Již dříve svůj zájem potvrdil Deutsche Telecom a francouzský Orange. Údajně se o Český Telecom opět zajímá Vivendi Universal a Telekom Austria. Podle některých zpráv má zájem i švýcarský SwissCom.

       Český Telecom vyhrál pětiletý kontrakt na poskytování datových služeb pro Českou poštu.

       ČEZ

      
Italský energetický gigant Enel oznámil, že po parlamentních volbách zváží svojí další účast v privatizaci ČEZu. Enel dříve oznámil, že z privatizace ČEZu odstupuje z důvodu přemrštěných požadavků české vlády. Skutečným důvodem však údajně byla hrozba snížení ratingu společnosti agenturou Moody's.

       Pro akcie ČEZu je to jednoznačně pozitivní zpráva. Podle našeho názoru potvrzuje prohlášení Enelu, že má stále zájem na privatizaci ČEZu a pouze vyčkává, jak se k privatizaci české energetiky postaví nová vláda. Enel byl za balík ČEZu, přenosové soustavy a šesti distributorů ochoten zaplatit 140mld, což ale neodpovídalo představám české vlády, která požadovala 200mld.

       Vláda by měla údajně zítra rozhodnout o dalším osudu privatizace ČEZu a distribučních společností. Ministerstva financí a průmyslu by měly údajně navrhnout odložení privatizace a zahájení restrukturalizace, která by měla spočívat ve spojení ČEZu a distributorů. Podle zdroje blízkého ČEZ by měla společnost koupit většinový podíl v Severočeských dolech.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688