Zákon ve škole bez odezvy: naše děti jedí nezdravě a málo pijí

TNBiz, 23.9.2015

Nad obsahem aktovky mnohého školáka by odborníci asi zaplakali. Když pomineme těžké knihy a zaměříme se na svačiny, zjistíme, že mnoho rodičů nedbá na jejich zdravý životní styl a dodržování pitného režimu. Přitom takto riskují zdraví svých dětí.

"Děti si ke svačině si nosí svoje pití, což většinou bohužel nemůžeme ovlivnit. Málokdo má nějakou minerálku. Většinou mají nápoje, které obsahují cukr, což na jejich kondici určitě má vliv," říká Lubomír Sokol, ředitel Základní školy v Praze 5.

Podle statistik je v České republice až čtyřikrát více obézních dětí než před 15 lety. A velké množství dětí ve školách navíc nedodržuje pitný režim, co je velmi nebezpečné. "Dehydratace se u dětí projevuje poruchou soustředění, bolestí hlavy, únavností, a může vést třeba i k nějaké sekundární neurotizaci," varuje lékař Petr Homoláč.

Příjem tekutin dvacetikilového prvňáčka by měl být 1,5 litru na den. Strava by měla být vyvážená na bílkoviny i sacharidy. "Svačinky ideálně vybírat z cereálního pečiva, k tomu nějaké rajče, zelenina, tvrdé sýry, kvalitní šunka. A co se týče pitného režimu, neperlivá minerální voda, kojenecká voda, kvalitní ovocný čaj," doporučuje výživová poradkyně Aneta Bašová.


Přestože v březnu schválil Senát novelu zákona, který zakazuje ve školách automaty s nezdravým zbožím, například s čokoládovými tyčinkami, chipsy a přeslazenými nápoji, děti je konzumují stále.

Odborníci tak apelují hlavně na rodiče, aby dětem nedávali tyto nezdravé věci a zároveň kontrolovali, aby si je ve školách samy nekupovaly. Děti by měly dodržovat pitný režim a vyhýbat se jednoduchým cukrům, které jsou příčinou jednak obezity, ale i nesoustředěnosti a hyperaktivity.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky