Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2015 17:26:30

Summary: Volkswagen (DIP)

Bolestivý vstup do nového týdne prožívají akcie Volkswagen (DIP), které ztrácí 17 %. Důvodem je zjištění amerických regulátorů, že automobilka do svých dieselových vozidel (celkem 482 tis) nainstalovala software zatajující skutečné množství emisí, což jí umožnilo obejít zákony na ochranu ovzduší. Dotyčná auta (mimo jiné Audi A3 či Golf vyrobené v letech 20092014) mají nainstalovaný počítačový program, který zjistí okamžik, kdy je vozidlo testováno na emise, a v té chvíli zapne systém pro kontrolu emisí. Při běžném provozu je tento systém vypnutý. Podle odhadů tak Volskwagenu v důsledku manipulace hrozí pokuta ve výši až 18 mld. USD!, což zhruba odpovídá průměrné prodejní ceně v USD na zámořském trhu v inkriminovaných letech násobené celkovým počtem závadných vozidel.

Jestliže prodejní cena vozidel VW na americkém trhu dosahuje nejvyšší průměrné hodnoty ze všech regionů, můžeme na tržby aplikovat vyšší provozní marži. Ta se v případě prémiovějšího segmentu (Audi) pohybuje okolo 10 %. Cvičení nám pak umožní odhadnout, o kolik že se německý výrobce obohatil na prodejích závadných aut. Jestliže tržby dosáhly 18 mld. USD, provozní zisk dosáhl 1,8 mld. USD. To znamená, že ona zmiňovaná pokuta představuje až desetinásobek toho, o co VW své zákazníky neeticky „obrala“. Bezesporu lze naplnění takového scénáře označit za extrémně přísné.

Nicméně nutno podotknout, že jej nelze vyloučit. Situace je v případě VW totiž o to nepříjemnější, že jednání automobilky muselo být do značné míry úmyslné, což je rozdíl oproti problémům jiných výrobců, kteří v průběhu minulých let žehrali na svolávání závadných vozidel. Z toho vyplývají dvě rizika: i) nelze s jistotou odhadnout, kam až neetické počínání může sahat a ii) snaha amerického regulátora deklarovat, že tohle rozhodně na „svém“ trhu trpět nehodlá, tedy vyslat směrem k ostatním jasný precedens. I proto prozatím nezbývá než čekat na vyjádření amerických regulátorů.

Na závěr doplňme jednu povzbudivější zprávu. Ostatní německé automobilky (Daimler (DIP), BMW), jejichž akcie v průběhu dne táhla sága VW dolů, se oklepávají ze ztrát. Napomáhá tomu nejen sentiment na akciových trzích, ale taktéž jejich explicitní vyjádření, že si nejsou vědomy obdobného vyšetřování namířeného směrem k jejich vozidlům na americkém trhu. Přílišné zlepšení však nehlásí například Continental, který podle dat Bloomberg realizuje zhruba 9 % svých tržeb právě dodávkami VW.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688