Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2015 16:19:13

Akcie začíná ohrožovat nečekané kvantitativní utahování

Globální investoři už řadu let pozorně sledují kroky významných centrálních bank. Nyní se to týká zejména zvyšování sazeb v USA, ale významnou roli hraje i vývoj týkající se velikosti rozvah těchto bank. Fed se svým programem kvantitativního uvolňování už nepokračuje, k prudkému růstu rozvahy se naopak uchyluje japonská centrální banka BoJ a ECB. Je tak pravděpodobné, že v globálním měřítku bude v dohledné době probíhat i nadále významné kvantitativní uvolňování. V poslední době se však objevuje nový faktor, který může vývoj významně ovlivnit.

Zmíněným faktorem je silný odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů (EM), který poslední dobou značně zesílil. Tento posun se následně projevuje v poklesu rezerv centrálních bank z EM, které intervenují na trzích ve snaze podpořit domácí měnu. Rezervy jsou obvykle drženy ve vládních dluhopisech vyspělých zemí a celý proces se tak projevuje i prodejními tlaky na dluhopisových trzích. V srpnu tento vývoj více než vyvážil kvantitativní uvolňování prováděné ze strany BoJ i ECB.

Objevují se názory, že tato nová forma „kvantitativního utahování“ znamená obrat v tom, jak centrální banky působí na globální finanční trhy. Podle mého názoru jde sice o významný vývoj, nicméně zmíněný faktor bude eliminovat pouze část kvantitativního uvolňování ze strany BoJ a ECB. Globální uvolnění tedy bude pokračovat, ale bude znatelně nižší, než na co jsme byli od roku 2006 zvyklí. První graf sleduje vývoj měsíčních změn ve velikosti rozvah významných centrálních bank, černou křivkou je vyznačen vývoj celkový. Ten se kvůli chování centrálních bank z rozvíjejících se trhů dostal v červnu do záporných čísel:

utahování 1.png

Naše odhady dalšího vývoje shrnuje druhý graf – včetně šoku přicházejícího z rozvíjejících se trhů. Používáme poměr velikosti růstu rozvah centrálních bank k HDP, který by se příští rok mohl dostat až k nule. V předchozích letech se přitom pohyboval kolem 2 %. Pozitivně bude působit další uvolňování v Japonsku a eurozóně, negativně bude působit Fed a zejména centrální banky z rozvíjejících se trhů:

utahování 2.png

Budoucí vývoj v této oblasti je značně nejistý. Pokud Čína a další centrální banky z EM ukončí intervence na měnových trzích, skončí i pokles rezerv. Může také dojít k ukončení odlivu kapitálu z rozvíjejících se trhů podobně, jako k němu došlo v roce 2013. V současné době je ale zhoršování ekonomického fundamentu EM vážnější než v roce 2013 a je možné, že současný šok bude trvat i nadále.

Někteří ekonomové se domnívají, že prodeje vládních dluhopisů ze strany rozvíjejících se trhů nemají velký význam. Podle nich může Fed vždy zasáhnout a eliminovat růst sazeb, který by tyto prodeje vyvolaly. Fed ale zvažuje zvyšování sazeb a nachází se tak ve složité situaci. Studie navíc ukazují, že kvantitativní uvolňování v USA i eurozóně mělo znatelný dopad na ceny aktiv. Nyní by tak mohl probíhat opačný proces. Prodeje dluhopisů by tedy přes efekt portfolia mohly začít dopadat negativně na ceny aktiv. Chování centrálních bank z rozvíjejících se trhů tak představuje další rizikový faktor, který by nyní měli globální investoři vést v patrnosti.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT, Fulcrum AM

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688