Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2015 22:57:00

Šečteno je 60 % hlasů - vítězem je Syriza v koalici se stranou Nezávislí Řekové; jaké jsou implikace?

Po sečtení téměř 60 % hlasů se pozice jednotlivých stran ani počty získaných křesel zřejmě výrazně již nezmění. Je tedy na čase shrnout dosud zatím neoficiální výsledky voleb.

Levicově orientovaná strana Syriza a jejích šéf Alexis Tsipras se znovu ujímá vedení země, tolik zkoušené tvrdými reformami a těžkým zadlužením. Strana získává 35,5 % a stává se tak vítězem voleb. V novém parlamentu pokud se po sečtení 100 % nestane nic extrémního získá 145 křesel (po započtení bonusu 50 křesel pro vítěze). Proti lednu by si tak pohoršila jen o 4 křesla. To je brilantní úspěch po prakticky 180 stupňovém otočení ve vyjednávání s věřiteli, které zemi přivedly málem ke krachu a po skandálu jen těsně před volbami jednoho z klíčových lidí ve vedení strany.

Je tolik paradoxní, že strana která v lednu vyhrála s prakticky diametrálně odlišným programem slaví po devíti měsících téměř identický úspěch. V jednu chvíli dosahovala strana i po většině sama, když v jednu chvíli svítila u jejího volebního zisku cifra 36,5 %. Pro většinu je potřeba zisk 38 % všech hlasů.

Tsipras a šéf strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos již oznámili staronovou koalici a budou spolu společně vládnou dál Řecku.

Druhou stranou je Nová demokracie Evangelose Meimarakise. Ten již spolkl hořkou pilulku, když uznal porážku a musel poblahopřát svému sokovi k vítězství ve volbách. Jeho strana prakticky předvedla na chlup stejný výsledek jako v lednu tohoto roku. Získala zatím 28,24 % a bude pravděpodobně mít 75 křesel. Pokud to tak opravdu skončí pohorší si jen o jedno jediné křeslo a bude tak nadále tou nejsilnější stranou v opozici, kam podle prvních výroků směřuje.

Přestože šéf jedné z menších stran volal po koalici národní jednoty (velké koalici napříč politickým spektrem), Tsipras to rezolutně odmítl a drží tak rétoriku z předvolební kampaně - prostě s Novou demokracií vůbec do vlády nepočítá. I když její hlasy v minulosti velmi oceňoval při schvalování záchranného plánu pro Řecko, kdy se lidé v jeho vlastní straně postavili pro němu.

Třetí stranou je pak neonacistický Zlatý úsvit (Golden Dawn) zatím se ziskem 7,05 % hlasů a tedy 19 křesel. Strana si polepší o dvě křesla. Strana hledala hlasy hlavně u těch nejnespokojenějších - tedy nezaměstnaných. U nich na plné čáře zvítězila. Tato strana s jistotou zamíří do opozice.

Čtvrtá je levicově orientovaná strana Pasok s 6,41 % a ziskem 17 křesel. Po prvních exit polls se ještě uvažovalo o tom, že by se strana mohla podívat do vlády.

Pátá se umístila řecká komunistická strana (K.K.E). Tentokrát mírně ztrácí a získává zatím 5,43 % a tedy 14 křesel. Tím pádem proti lednovému stavu o jedno křeslo přišla.

Šestou stranou je Potami. Zisk jen 3,98 % hlasů, tedy 11 křesel musí být pro vedení strany zklamání. Při lednových volbách strana měla křesel 17 a 6,05 % všech hlasů. Je tedy jasné, že v táboře Potami se slavit nebude, spíš se bude hledat “viník” prohry.

Sedmá strana, která vstoupí do parlamentu jsou Nezávislí Řekové (ANEL). Ti ztratili tři křesla z 13 jich zbylo jen 10 a to ziskem dosavadních 3,66 %. A stanou se opět pověstným jazýčkem na vahách v koalici. Ještě v pozdních večerních hodinách to spolu se šéfem Tsiprasem oznámil šéf strany ANEL.

Historický úspěchem končí volby pro “Unii středu”
(Union of Centrists). Ta je v parlamentu poprvé od svého založení v roce 1992 a užívá si tak skvělého výsledku 3,4 % a zisku 9 křesel. Její hlas tak začne být slyšet v řeckém parlamentu jasným tónem.

Zato totálním propadákem si prošli rebelové ze strany Syriza. Její levicové kříslo se oddělilo několik týdnu před volbami a v těch nezískali ani minimum potřebné pro vstup do parlamentu.

Celkově se zatím volební účast vyšplhala pouze na 55,68 %. Jedná se o jednu z nejnižších účastí, když v lednových volbách přišlo k urnám 64 % všech oprávněných voličů. Nejdřív podle prvních odhadů mělo do parlamentu vstoupit stran hned devět a tak se čekala solidní účast. Teď se zdá, že se dočkáme jedné z nejnižších volebních účastí.

Implikace?
V pondělí se finanční trhy zejména ty evropské probudí do staronové reality. Je tady koalice, kterou jsme mohli dlouho sledovat jak se potýkala s vyřízením třetího balíku pomoci. Přes prvotní gratulace od evropských státníků je jasné, že z toho příliš radosti věřitelé mít nemohou, zejména pak když si uvědomí, kolik hodin vyjednávání a sil stál v bolestech se rodící kompromis. Dokonce na dlouho zastínil i ještě větší problém, kterým je migrace běženců.

Před novou řeckou vládou bude stát tvrdý oříšek, implementovat dohodnuté reformy, takže návrat této staré dvojice není vůbec dobrou zprávou. Věřitelé 100 % klidnější nebudou. Viděli, co za obstrukce se může odehrávat v případě neshody.

Vítězství není konec problémů. Je to právě naopak, je to teprve začátek. Volby byla jen první a bohužel pro věřitele šokující bitva. Čekají je další tvrdá vyjednávání.

Hned v pondělí ráno bude zajímavé sledovat futures na evropské indexy a také samotné indexy po otevření. Rozhodně za letmé shlédnutí budou stát taktéž výnosy řeckých dluhopisů u kterých se dá očekávat růst výnosů, zejména u kratších a střednědobých splatností. Na řecké burze se může vyskytnout negativní sentiment. Někteří investoři se raději porozhlédnou po bezpečnějším přístavu pro své investice.

Zdroj: The Guardian, oficiální stránky řeckého ministerstva vnitra, Telegraph

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688