Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2015 15:17:00

Nekonečný řecký příběh - další volby v plném proudu

Řečtí voliči dnes od rána hlasují o budoucí podobě svého parlamentu. Rozhodují tak mimo jiného i o tom, kdo převezme zodpovědnost za implementaci reforem, které jsou součástí schválené záchranné pomoci ze strany věřitelů. Mezi ty patří mimo jiného škrty ve státním rozpočtu, či zvýšení daní. Volební místnosti se uzavřou v šest hodin večer.

Hlavním favoritem je levicová strana Syriza bývalého premiéra Alexise Tsiprase, která v průzkumech měla mírný náskok na středopravicovou Novou Demokracii. Nicméně příliš se nepočítá s tím, že by získala vytouženou majoritu, pročež lze v následujících týdnech počítat s vyjednávacími rozhovory o možné podobě vládnoucí koalice. Právě Nová Demokracie je pak jedním z kandidátů na spolupráci, především pak s ohledem na deklarovanou podporu dohodě s věřiteli. Samotná podoba vládní spolupráce by pak měla být ustanovena v co nejrychlejším možném termínu tak, aby do plánované věřitelské kontroly (konec letošního roku) mohly být implementovány potřebné reformy k odemknutí další úvěrové tranše. Její přínos tkví především v prostředcích nezbytných na rekapitalizaci řeckých bank, které v první půli letošního roku čelily prudkému odtoku kapitálu.

Dnešní volby jsou již šestým národním hlasováním od roku 2009. Naposledy Řekové k volebním urnám vyrazili v červenci, když rozhodovali a posléze zamítli v referendu navrhované škrty, kterými věřitelé podmínili uvolnění další úvěrové pomoci krizí zmítané ekonomice. Byl to pak (poněkud paradoxně) hlavní „mluvčí odporu“ proti tvrdým požadavkům Tsipras, kdo přistoupil na věřitelský návrh, přestože občané v rámci referenda dohodě podporu nevyjádřili.

I proto v následujících týdnech čelil silné kritice uvnitř vlastní strany. Někteří představitelé Syrizy jej obvinili z nenaplnění slibů (upřímně řečeno s ohledem na jejich populistické vyznění nešlo o velké překvapení) a požadovali Tsiprasovu „hlavu“. Bývalý premiér v srpnu proto rozhodl o předčasných volbách a rezignoval na svůj post. Hlavní odpůrci z nitra jeho strany pak vytvořili nové uskupení, které požaduje mimo jiné návrat k drachmě.

Zdroj: Bloomberg

 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688