TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  19.09.2015 21:15:17

TUNEL BLANKA se dnes otevírá! Co se změní v pražské dopravě?

Šestikilometrový tunelový komplex, který je součástí městského okruhu, měl původně řidičům sloužit už v roce 2011. Vedení města ale otevření několikrát odsunulo. Stavbu, jejíž základní kámen pokládal někdejší primátor Pavel Bém (ODS), od začátku provází řada problémů - od soudních pří, přes prodražování, až po propady půdy.

 

Teď je ale Blanka připravená k definitivnímu otevření - stane se tak dnes přesně ve 14 hodin. To ovšem zcela zásadně zasáhne do obvyklého provozu v Praze a řidiči si budou muset zvykat na jiné trasy a další změny v dopravě. Policisté s chaosem už předem počítají. I proto bude na počátku provozu Blanky povolená maximální rychlost jen 50 km/h.

 

 

"Policisté i strážníci se v rámci dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zaměří během celého víkendu na klíčové křižovatky a stěžejní komunikace v okolí tunelu. Policie je připravena po zkušenostech s dalšími pražskými tunely řešit mimořádné dopravní situace a případné nehody přednostně, tak aby co nejvíce minimalizovala dopad těchto událostí na bezpečnost a plynulost silničního provozu," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

 

Pokud už se vám v tunelu stane nehoda, policie doporučuje zachovat chladnou hlavu. "Tunel je nepřetržitě dispečinkem monitorován, proto je na místě v případě poruchy vozidla či nehody nepanikařit a naopak okamžitě rozsvícením varovných světel na situaci upozornit ostatní účastníky provozu. Dalším krokem by mělo být obléknutí reflexní vesty a kontaktování příslušného dispečinku pomocí tlačítek SOS skříňky," radí mluvčí Zoulová.

 

S otevřením tunelu ovšem přijdou i změny dopravy na povrchu. Aby vás nezaskočily nepřipravené, sestavili jsme jejich přehled:

 

Změny v pražské dopravě plánované po otevření tunelu Blanka

 

1, Řidiči se v první řadě budou muset vyrovnat se změnami u výjezdů z tunelů Blanky. V Troji je výjezd vyvede do ulice V Holešovičkách, na most Barikádníků a také na nový Trojský most. U výjezdu na Letné budou z podzemí vést dva proudy - oba budou ústit na hlavní letenskou třídu, ulici Milady Horákové. Výjezd na Prašném mostě bude také ústit buď do ulice Milady Horákové nebo do ulice Svatovítská.


2, Tunel Blanka ovšem přinese i omezování dopravy - jak bylo od počátku plánováno. Z některých tras by Blanka měla dopravu stáhnout, a právě tam se chystá omezování. Ne všechna tato opatření začnou platit ihned po otevření tunelového komplexu, některá budou zaváděna postupně, až bude jasné, jak Blanka dopravu ovlivnila.

 

3, Tak například Praha 5 požaduje ve Strakonické ulici uzavření jednoho dopravního pruhu. Mělo by jít o úsek mezi ulicemi Nádražní a Hořejší nábřeží. Od opatření si radnice slibuje zmírnění dopravy - v současnosti úsekem projede 32 000 aut denně.

 

4, Jízdní pruhy ubudou zřejmě i v ulici Milady Horákové. Bude to ale platit jen pro automobily - jízdní pruhy zcela nezaniknou, jen budou vyhrazeny pro autobusy.

 

5, Experti budou podle výsledků změny provozu v ulicích Prahy jednat i o možném zrušení ulice Karmelitská na Újezdě. Ta už by nebyla průjezdná jako dosud a vjíždět by do ní mohli jen místní rezidenti. Zcela zásadně by to ovlivnilo provoz na Malé straně.

 

6, Zatímco se některá dopravní omezení budou ještě zvažovat, s Veletržní ulicí má magistrát jasno. Auta tudy budou projíždět v každém směru jen v jednom pruhu. Na uvolněném prostoru město plánuje cyklostezku a také rozšíří stávající chodníky.

 

7, Změny se dotknou i magistrály - nejviditelnější bude zřejmě instalace nového semaforu. Řidiče zbrzdí na křižovatce ulic Legerova a Wenzigova. Fungovat začne už v sobotu.

 

8, V platnost vejde rovněž zákaz vjezdu na magistrálu pro kamiony těžší než 12 tun.

 

9, Změny kvůli Blance se patrně dotknou i městské hromadné dopravy. Tunelem by totiž mohl jezdit autobus, který by protínal Prahu mezi západem a východem. Autobus číslo 180 by měl spojovat Zličín a Kobylisy. Zvažuje se i to, že by jiné autobusové linky mohly projíždět Strahovským tunelem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688