Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  18.09.2015 16:38:00

ČNB znovu zmíní možnost prodloužení kurzového závazku


Z pohledu vývoje kurzu středoevropských měn byl uplynulý týden nezajímavý. Česká koruna se držela v pásmu deseti haléřů mezi 27,02-27,10 CZK/EUR, přičemž dolní hranici se přiblížila pouze v pondělí ráno. Od té doby se vzdálila hladině kurzového závazku a pohybovala se kolem úrovně 27,08 CZK/EUR. I přes nervózní obchodování před i po zasedání amerického Fedu ani polský zlotý a maďarský forint nevykazovaly výraznou volatilitu.

Data zveřejněná v domácí ekonomice tento týden patřila spíše k těm méně důležitým. Běžný účet platební bilance v červenci vykázal nečekaný deficit ve výši 21,5 mld. CZK, což bylo dáno relativně vysokou výplatou dividend do zahraničí. Průmyslové ceny v srpnu klesly o 0,8 % m/m, když je dolů táhl hlavně propad světových cen ropy a dalších komodit. Ukazuje se, že odtud inflační tlaky nepřicházejí.

Inflační tlaky příští týden zhodnotí i bankovní rada ČNB. Očekáváme, že současné nastavení měnové politiky prozatím nezmění, nicméně jistě zdůrazní, že kurzový závazek nemusí skončit ve třetím čtvrtletí příštího roku, ale mohl by pokračovat i déle. V tomto duchu se nesl i rozhovor pravděpodobného budoucího guvernéra ČNB Rusnoka pro Hospodářské noviny. Ten se vymezil proti kritice intervenčního režimu ze strany prezidenta Zemana a jiných politiků a označil současnou politiku ČNB jako správnou. Zopakoval, že kurzový závazek nebude zrušen, dokud nebude prognóza ukazovat inflaci zřetelně nad dvěma procenty. To zatím ani v naší ani v prognóze ČNB vidět není. I my po těchto výrocích se současnou velmi slabou inflací vidíme riziko odsunutí konce kurzového závazku. Na druhou stranu prezident Zeman podle svých výroků jmenuje do bankovní rady odpůrce současného postupu a ti budou mít tedy většinu nejpozději na začátku roku 2017. Kurzový závazek tak vydrží maximálně o půl roku déle.

Z dat bude příští týden zveřejněn pouze konjunkturální průzkum. Ten v posledních měsících ukazuje, že nálada ve všech sledovaných oborech zůstává setrvale slušná. Výrazné zlepšení tento rok zaznamenalo pouze stavebnictví, které těží z veřejných investic podporovaných z fondů EU.

Koruna by příští týden měla zůstat vzdálena od hladiny kurzového závazku. Trhy budou vstřebávat výstupy ze zasedání Fedu a ČNB vyšle holubičí signál.       


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688