Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.09.2015 06:00:42

FED rozhodl: sazby se nemění!

Federální komise pro operace na volném trhu, která je součástí americké centrální banky (FED) dnes po dvoudenním jednání rozhodla, že základní úrokovou sazbu ponechá na technické nule. Dolar oslabuje. Přinášíme vám tiskovou zprávu, v níž FED své rozhodnutí vysvětluje.

Podle informací, které měla Federální komise pro operace na volném trhu (FOMC) k dispozici v červenci, ekonomická aktivita v USA roste mírným tempem. Spotřební výdaje domácností a investiční výdaje firem se zvyšují rovněž mírně, trh s bydlením se zlepšil, čisté exporty jen nepatrně. Trh práce pokračoval v oživení, když solidně generuje nová pracovní místa a nezaměstnanost klesá. Indikátory trhu práce ukazují, že objem nevyužité pracovní síly se od začátku roku snižuje. Inflace se stále pohybuje pod dlouhodobým cílem FOMC, částečně díky poklesu cen v energetickém sektoru a částečně díky poklesu dovozních cen ne-energetického zboží. Průzkumy rovněž naznačují, že inflační očekávání zůstávají stabilní.

V souladu se svým statutem se FOMC snaží maximalizovat zaměstnanost a zajistit cenovou stabilitu. Nedávné globální ekonomické a finanční události však mohou ekonomickou aktivitu omezit a prohloubit deflační tendence. Nicméně FOMC očekává, že se správně zvolenou politikou se ekonomická aktivita bude postupně zvyšovat a ukazatelé trhu práce se budou přibližovat hodnotám, které Komise považuje za konzistentní se svým mandátem. Komise i nadále vidí riziko ve výhledu ekonomické aktivity i rovnováhy trhu práce, a to s ohledem na vývoj v zahraničí. Inflační očekávání zůstávají na velice nízké úrovni, ačkoli Komise očekává, že se bude postupně zvyšovat až na 2% úroveň, a to ve střednědobém výhledu, v souvislosti s dalším růstem zaměstnanosti a očekávaným růstem dovozních cen energetických surovin. Komise pokračuje v detailním monitorování inflace.

Komise pro operace na volném trhu se zejména s ohledem na cíl dosahovat plné zaměstnanosti rozhodla, že aktuální úroková sazba pro repo operace zůstane v rozmezí 0 až 0,25 %. Při určení, jak dlouho sazba zůstane na dané úrovni, bude záležet na tom, kdy bude dosaženo hlavních cílů v měnové politice, tedy plné zaměstnanosti a 2% inflace. Vyhodnocení naplnění daných cílů bude brát v potaz široké spektrum informací, včetně opatření na trhu práce, inflačních indikátorů, inflačních očekávání a mezinárodního finančního vývoje. FOMC rovněž očekává, že ke zvýšení sazeb dojde tehdy, až bude zřejmé, že došlo k dalšímu pozitivnímu vývoji na trhu práce a až si bude jista tím, že inflace skutečně míří ke 2% hranici ve střednědobém horizontu. Komise bude i nadále pokračovat v současné politice reinvestování do vybraných cenných papírů, což by mělo napomoci dodávat na trh potřebnou likviditu.

Pro setrvání sazeb na současné úrovni hlasovali: Janet L. Yellenová (guvernérka), William C. Dudley (viceguvernér), Lael Brainard, Charles L. Evans, Stenley Fischer, Dennis P. Lockhart, Jerome H. Powell, Daniel K. Tarulo a John C. Williams. Proti (tedy pro zvýšení sazeb) hlasoval Jeffrey M. Lacker, který navrhoval zvýšení sazby o 25 bazických bodů, tedy na 0,5 %.

Celou původní tiskovou zprávu naleznete zde.

Americký dolar na rozhodnutí FEDu reagoval oslabením. Finanční trhy prakticky od jara očekávaly, že letos v září dojde k prvnímu zvýšení základní sazby FEDu po devíti letech. Z toho důvodu dolar prakticky po celý rok vůči euru a dalším světovým měnám zpevňoval. Očekávání zvýšení sazby podpořila i některá vyjádření centrálních bankéřů na nedávném výročním zasedání v Jackson Hole. Americká centrální banka se však rozhodla v rozporu s tím, co bylo všeobecně očekáváno. Na jedné straně lze ponechání sazeb na technické nule považovat za pozitivní, na straně druhé si však FED do jisté míry zahrává se svou kredibilitou, což může v budoucnu znamenat určité problémy. Je proto velmi důležité, aby příští rozhodnutí o nastavení měnověpolitických nástrojů bylo provedeno v souladu s očekáváním.

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2023Fed rozhodl, že se sazby zvýší Research (Česká spořitelna)
04.05.2023ČNB rozhodla, že sazby se nemění Research (Česká spořitelna)
19.09.2019FED rozhodl o snížení sazeb Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688