Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2015 09:10:00

Rozbřesk - Udeří dnes Fed a zvýší po 9 letech úroky? Šance jsou otevřené na obě strany

Den F je tady. Tedy F jako Fed či jako FOMC. Neboli dlouho očekávané zasedání vedení americké centrální banky je tady, přičemž po dlouhých devíti letech je zde konečně reálná šance, že budou zvýšeny úrokové sazby. Bohužel komunikace amerických centrálních bankéřů byla do poslední chvíle až na výjimky nejasná, takže přijít dnes s jednoznačným výhledem, jak to večer ve Washingtonu dopadne, si netroufáme. Stejně jako ostatní analytici jsme i my rozpolcení a podle nás existují téměř vyrovnané šance na to, že Fed zvýší úrokové sazby či, že zůstanou beze změny.

Makroekonomická data - především pak utažený trh práce a silný růst - sice hovoří pro to zvýšení úroků neodkládat, avšak jak již bylo naznačeno výše, komunikace členů FOMC příliš ve prospěch růstu úroků v posledních týdnech nevyznívala. Podle našeho názoru tudíž mohou dnes večer nastat dva možné scénáře, které však vyvolají v obou případech silné reakce, neboť trh nezaujal před Fedem jasné pozice, jelikož počítá s dnešním růstem sazeb ze zhruba 35 % (přičemž toto číslo může během dne ještě růst…).
První námi nepatrně preferovanější variantou je tak scénář zvýšení sazeb (o 25 bazických bodů) v kombinaci se silným vzkazem trhům, že tento růst sazeb byl letos poslední s dodatkem, že i očekávaný růst úroků příští rok bude velmi pomalý. FOMC může takový vzkaz trhům předat prostřednictvím nové prognózy Fedu, která zahrnuje i očekávané trajektorie růstu úroků ze strany členů FOMC. Tyto odhady mohou být viditelně sníženy (pro rok 2016 minimálně o 25 bodů, přičemž rovnovážná Fed sazba může být stlačena na úroveň 3,5 %).

Druhý scénář, který je velmi vážně ve hře, je možnost ponechat úroky beze změny a velmi silně indikovat, že k takovému kroku dojde do konce roku či na říjnovém zasedání. Šéfka Fedu Yellenová může takový silný signál vyslat na následné tiskové konferenci, přičemž ten by mohl být zesílen tím, že i na konec října svolá Fed po svém zasedání tiskovku (která podle rozpisu není na pořadu dne).

Ať tak či onak je zřejmé, že dnešní klíčové rozhodnutí Fedu bude velmi těžké odkomunikovat trhům. V této souvislosti je třeba si snad trochu postesknout, že současná šéfová Fedu Yellenová není co do komunikace tak schopným řečníkem, jako byl její předchůdce Ben Bernanke, který dokázal prezentovat složitá měnová rozhodnutí s profesorskou noblesou.

Region - forex
Komentáře člena bankovní rady Rusnoka neměly včera na trh vliv a kurz koruny se vůči euru příliš neměnil. V předvečer zasedání Fedu naopak posilovaly zlotý s forintem, i když v denním srovnání pouze nepatrně.

Dnes je v centru pozornosti jednoznačně Fed. Praktické dopady na obchodování v regionu lze vzhledem k načasování rozhodnutí na večer očekávat až zítra. V případě, že se FOMC rozhodne sazby zvednout, tak by to mělo mít negativní důsledky zejména pro kurz forintu a zlotého a možná by rozhodnutí mohlo mírně pohnout i s korunou. Nejistota je však vysoká, takže lze zítra čekat zajímavou seanci.

Dluhopisy
Victor Constancio z ECB včera zopakoval, že evropské QE je v porovnání s tím, co je zvykem ve zbytku světa, relativně malé. Není tedy podle něj problémem případně program nafouknout. Není prvním bankéřem z ECB, který mluví v tomto duchu (např. Nowotny nebo částečně Draghi). Trhy ale podle našeho názoru zatím správně neberou tato varování příliš vážně. Výnos desetiletého německého výnosu tak včera před sérií aukcí dál rostl (o 3,5 bps).

Pokud se dnes Fed odhodlá k zvýšení sazeb, věříme, že to může mít primárně dopad na krátký konec americké křivky. Delší konec v USA i v eurozóně by měl být v zajetí toho, jak se s růstem sazeb vyrovnají akciové trhy. Tedy do velké míry na tom, jak zručně bude Janet Yellenová schopna odkomunikovat trhům, že růst sazeb bude jen velice pomalý…

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688