Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2015 17:45:00

Hays – zapomenutá hodnota na zapomenutém trhu?

Společnost Hays se dostala na seznam britských výjimek od Morgan Stanley. Tato banka se totiž domnívá, že britským akciím obecně ani nadále pšenka nepokvete, mezi potenciální výjimky patří právě „světová vedoucí společnost v oboru lidských zdrojů a získávání specialistů“.

Akcie této specialistky na specialisty si za posledních pět let vedla znatelně lépe než celý FTSE. Pokud bychom vzali za základ vývoj od roku 2012, bavíme se o výjimečné návratnosti (která vyniká ještě více kvůli zmíněné unylosti britského trhu jako celku). Nadšení trochu zkroťme tím, že beta společnosti dosahuje hodnoty 1,6, což je v souladu s intuicí (jde o cyklické podnikání), ale také v souladu s vyšší požadovanou návratností. Dividendový výnos nyní dosahuje asi 1,7 %.

Hays 1.png

Zdroj: FT

Na rozdíl od ceny akcie jsou tržby společnosti hodně stabilní, pomalu a jistě se sunou k metě ve výši 4 miliard liber. Zisky už jsou rozkolísanější, ve fiskálním roce 2015 generovaly návratnost investic ve výši 25 % a návratnost vlastního jmění ve výši 41 %. Požadovaná návratnost zde sice bude výše než u celého trhu (viz níže), ale je jasné, že ROI i ROE se pohybuje vysoko nad ní. Což znamená jediné: Firma má svůj relativně prémiový tržní segment, do něj se jen tak někdo nevtlačí a to jí zajišťuje marže a návratnosti, které by jinde konkurence rychle stlačila dolů.


Hays 2.png


Zdroj: FT

Jedním z důvodů, proč jsem pro dnešní příspěvek vybral Hays, je, že na rozdíl od celého britského trhu se na této akcii často „něco děje“ (viz výše). Ještě důležitější ale je, že má podobně jako u pozice na trhu poměrně exkluzivní tok hotovosti. Její provozní cash flow soustavně roste, v roce 2015 se dostalo na 132 milionů liber. A její investice, respektive CapEx, se drží na stabilních a (relativně k provoznímu cash flow) nízkých úrovních (což vyplývá ze samotné povahy byznysu). Tok hotovosti po investicích tak poměrně prudce roste:


Hays 3.png
Zdroj: FT

Z výkazu CF je tak patrné, že dividendy se zde pohybují hluboko pod tokem hotovosti po CapEx: Pokud dám stranou ostatní investice, zbylo firmě v roce 2015 pro akcionáře a věřitele 120 milionů liber (132 – 12 milionů liber), v roce 2014 to bylo 90 milionů liber a v roce 2013 2013 67 milionů liber. Dividendy jsou přitom pod 40 miliony liber, takže zbytek volného toku hotovosti jde na smazání dluhů a na syslení hotovosti v rozvaze. Ke konci fiskálního roku 2015 přitom měla Hays 100 milionů liber dluhu a 70 milionů liber hotovosti, EBITDA dosahovala asi 184 milionů liber. Takže tu hledíme na společnost s velice silnou rozvahou.

Celé to zatím z fundamentálního pohledu zní až moc dobře a v takových případech bývá příběh obvykle nakonec investorsky zkažen tím, jak vysoko se cena akcie dostala. Požadovaná návratnost se zde bude pohybovat nad 10 %. Pokud za měřítko krátkodobého standardu volného CF vezmeme CF po CapEx z roku 2015, je jeho současná hodnota při nulovém očekávaném dlouhodobém růstu na 1,16 miliardách liber.

Trh je ale optimističtější, protože kapitalizace je cca na dvojnásobku - na 2,26 miliardách liber. Na tuto částku se dostaneme ve chvíli, kdy ono volné CF necháme dlouhodobě růst o 5 %. Pokud vezmeme za bernou minci růst posledních let, je tato laťka velmi nízko. O 5 % vzrostly dividendy, ale jak bylo detailně popsáno, firma má ohledně dividend na mnohem více, než nyní předvádí (přes koupený Veredus by navíc měla probíhat expanze v USA).

Firma sama o sobě uvádí, že v roce 2015 dokázala každý pracovní den v průměru zprostředkovat zaplnění více jak 1 000 pracovních míst a celkem přijala asi 10 milionu životopisů. To jsou úctyhodná čísla a i výše uvedené mi připadá zajímavé minimálně jako výstup prvního investičního filtru. V mnoha ohledech jde o stejný typ investice jako Accenture, o které jsem zde hovořil před několika měsíci a která si minimálně ve srovnání se zbytkem trhu v dnešní volatilní době nevede vůbec zle. V případě britských investic je pak namístě ještě zvážit předpokládané chování libry – viz „Neprávem zapomenutý trh?“.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688