Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2015 10:14:31

Proč americké banky (ne)budou beneficienty normalizace měnové politiky Fedu?


Většina amerických bankovních domů bude čtvrteční rozhodnutí amerického Fedu ohledně možné úpravy měnové politiky vyhlížet skutečně netrpělivě. Nastavení úrokových sazeb totiž v zásadní míře ovlivňuje jejich dominantní výnosovou složku v podobě čistého úrokového příjmu, jehož výše závisí na realizované čisté úrokové marži ((úrokový výnos – úrokový náklad)/průměrná hodnota úročených aktiv).

Do ní se růst referenčních sazeb Fedu promítá pozitivně především s ohledem na zprostředkovaný dopad do sazeb úvěrových produktů. Obchodní banky totiž dokáží poměrně rychle přenést vyšší náklady na své klienty (vyjma těch chráněných fixací), pročež tlačí na růst čisté úrokové marže. Ta se ve druhém čtvrtletí roku dostala na rekordně nízkou úroveň (pod úrovní 3 %), i proto po jejím zvýšení banky pošilhávají a měly by tak být čistým beneficientem normalizace měnové politiky.

Jak už je tomu na finančních trzích zvykem, tak snadné to ovšem nebude. Je pravdou, že by čistá úroková marže mohla doznat růstem referenční sazby podpory, efekt však může být poměrně tlumený. Úvěrové produkty, stejně jako další významnou složku úročených aktiv – dluhopisy, ovlivňuje nejen sazba centrální banky, ale také hospodářský prospekt amerického hospodářství. Ten je v případě USA samotným Fedem hodnocen i nadále velice rezervovaně. Zvýšení sazeb tak ve výsledku může přispět spíše zploštění výnosového křivky, které pro banky nepředstavuje nikterak příznivou indikaci. Důvodem je divergence mezi strukturou výnosů (spíše dlouhý konec křivky) a podobou financování bankovních domů (naopak spíše krátký konec křivky).

Bankovní domy své operace financují ze tří klíčových zdrojů, všechny pak do hlavní míry ovlivňuje právě referenční sazba Fedu. Prvním jsou „overnight“ půjčky poskytované centrální bankou (právě na ně se vztahuje referenční sazba), dále pak mezibankovní úvěry (náklady odvislé od sazby LIBOR, která zpravidla kopíruje referenční sazbu navýšenou o riziko protistrany) a sazby na depozitních účtech (dané celkovou podobou výnosové křivky; banka je může do určité míry řídit). Jestliže dochází k růstu referenční sazby, implikovaně naroste tlak na náklady financování především z mezibankovního trhu. Výsledkem je tlak na čistou úrokovou marži (vyšší úrokové náklady). Zvýšení úrokových sazeb tak paradoxně může zvýšit náklady financování bank, aniž by došlo k proporciálně vyššímu růstu úrokových výnosů.

Jak hledat možné bankovní beneficienty vyšších sazeb Fedu?

Celé výše popsané technicko-akademické cvičení slouží k utříbení výběru možných beneficientů případného zvýšení sazeb amerického Fedu. Jak bylo nastíněno, normalizace přispěje růstu úrokového výnosu. V tomto směru by měl být efekt na jednotlivé banky poměrně podobný. Odlišnosti jsou však patrné v případě možných negativních důsledků vyšších nákladů financování. Banky s vyšší mírou financování depozity by měly nejlépe řídit rozevírání nůžek mezi úrokovými výnosy a náklady (růst čisté úrokové marže), neboť dokáží benefity vyšších sazeb přenést na depozita klientů se zpožděním (což se v případě mezibankovních půjček zcela jistě nepodaří). Navíc vyšší míra financování skrze depozita implikuje reinvestice do dluhopisů s kratší splatností, které budou obzvláště citlivé na růst referenčních sazeb (ono zmiňované zploštění výnosové křivky).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688