Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.09.2015 23:03:17

15. září: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní obchodování svižným růstem. Podpořily je nepřesvědčivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb v USA, které zvyšují pravděpodobnost, že Fed na svém dvoudenním zasedání, které začne ve středu, ponechá sazby beze změny na rekordním minimu. Investoři se ale nemohou shodnout na tom, jak si trh jakékoli rozhodnutí Fedu vyloží. Růst sazeb může zvýšit obavy z dalšího vývoje ekonomiky, vyčkávání zase může vyslat signál, že Fed není přesvědčen o aktuální síle hospodářství.

Dow zpevnil o 1,4 % na 16 599,85 bodu, S&P 500 připsal 1,28 % na 1 978,09 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,14 % na 4 860,52 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,05 % na 22,54 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o devět bazických bodů na 2,27 %.

Meziměsíční růst maloobchodních tržeb v USA v srpnu zpomalil v souladu s očekáváním na 0,2 % z 0,7 %. Fed přitom dává opakovaně najevo, že úrokové sazby začne zvyšovat, až zaznamená trvalejší zotavování ekonomiky.

Americké akcie (15. září 2015)

Již ve středu bude zahájeno dlouho očekávané zářijové zasedání měnového výboru Fedu, na kterém se bude rozhodovat o dalším nastavení měnové politiky, respektive výši úrokových sazeb. Zasedání FOMC skončí ve čtvrtek večer, následovat pak bude ve 20.30 SELČ tisková konference šéfky Fedu Janet Yellenové, která by měla okomentovat nejen rozhodnutí FOMC, ale i novou ekonomickou prognózu.

Bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet prohlásil, že by členové FOMC měli ignorovat nedávná varování Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), aby se zvyšováním sazeb ještě počkali. "Fed (ve svém rozhodování) musí zůstat nezávislý. Nezávislost je alfou a omegou důvěryhodnosti měnové politiky," řekl Trichet v rozhovoru pro finanční televizi CNBC.

Věčný býk a profesor na univerzitě Wharton Jeremy Siegel zase řekl, že finanční trhy jsou na růst úrokových sazeb v USA připravenější než minulý týden. Siegel věří, že Fed ve čtvrtek rozhodne o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. Banka by podle něj nicméně měla rozhodnutí o zvýšení sazeb doplnit holubičím komentářem a investory ujistit, že utahování měnové politiky bude velmi pozvolné. Pokud tak Fed učiní, nelze podle Siegela vyloučit ani to, že pro americké akcie bude zvýšení sazeb dokonce pozitivním signálem a katalyzátorem růstu.

Pravděpodobnost růstu úrokových sazeb v USA již tento týden podle agentury Bloomberg aktuálně dosahuje 30 %, na konci minulého týdne byla pravděpodobnost růstu sazeb v září 28%.

Hlavní úterní události na amerických trzích

Pokračování shrnutí úterního obchodování najdete na Investičním webu.


Jak se změnila americká ekonomika od doby, kdy Bernanke srazil sazby na nulu?Jak se změnila americká ekonomika od doby, kdy Bernanke srazil sazby na nulu?

Od poslední recese, kdy Fed srazil základní úrok na 0-0,25 %, se americká ekonomika výrazně zvedla. Některé ukazatele se dostaly na předkrizové hodnoty, některé dokonce na historická maxima. Nelze si ale nevšimnout toho, že za poslední rok se s výjimkou dat z trhu práce, "platební morálky" (nesplácené hypotéky, úvěry na kreditních kartách) a několika dalších indikátory již příliš nezlepšily. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688