Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.09.2015 10:50:10

Uzavírky dolů a ziskovost čínského dovozu pomohly cenám mědi k růstu


Měď se konečně vzpamatovává ze šestiletých minim. Cenám červeného kovu pomáhají zásoby upraveného kovu, které proudí do Číny společně s řetězovým zavíráním měděných dolů, které přináší příslib snižování produkce v několika příštích letech.

Měď se v srpnu propadla na nejnižší úroveň od finanční krize a její cena se tak dostala pod 5000 dolarů za tunu poháněná strachem o čínskou ekonomiku a její skomírající růst. Čína je totiž největším spotřebitelem červeného kovu, který je mnohdy vnímán jako barometr vyhlídek globálního růstu, na světě. Mědi svitla naděje již minulý týden, kdy její cena rostla o více než 5 procent poté, co se Glencore přidala k sérii uzavírek dolů, kterou odstartovali někteří z největších světových producentů červeného kovu. Glencore oznámila, že omezí 400000 tun produkce ve dvou afrických dolech. K oživení trhu s mědí však dopomohlo i zvýšení dovozu upravené mědi do Číny, který se stal opět ziskovým díky katodám mědi, které se vytahují z úložišť v čínských zónách celních skladů a následně jsou vpouštěny na tamní trh.

Ačkoliv poptávka po mědi byla v letošním roce zatím slabá, Čína i tak potřebuje dovážet 3 miliony tun červeného kovu ročně, aby naplnila vnitrostátní požadavky. Po většinu letošního roku však prozatím nebylo přesouvání katod mědi z celních skladů na pevninu ziskové a to kvůli přibližování pevninských a pobřežních úrokových sazeb. Materiál tak fakticky uvízl na čínských hranicích. V posledních měsících se však změnily dvě věci. Jednak v Číně vzrostly prémie, tedy jakýsi poplatek, který spotřebitelé jsou ochotni zaplatit za okamžité dodání kovu nad rámec tržních cen a to hlavně kvůli tomu, že spotřebitelé museli čerpat z domácích zásob. Konzultantská společnost CRU odhaduje, že se tyto prémie aktuálně v Číně pohybují okolo 110 až 120 dolarů za tunu.

Druhým aspektem, který se pozitivně odrazil na cenách červeného kovu, je devalvace jüanu, která notně vyvedla světové komoditní trhy z míry a vznikl tak prostor pro arbitráž mezi cenou mědi na Londýnské kovové burze LME a Šanghajské burze futures (SHFE). Ačkoliv se tato arbitráž pro fyzicky se přesouvající kov stala negativní, dovozci mohou díky devalvaci stále profitovat z rozdílu kurzu pevninského a pobřežního renminbi. Znovuotevření dovozního obchodu do Číny snižuje zásoby v čínských celních skladech a tím pádem i objem kovu, který čeká na vyskladnění z úložišť z londýnské LME.

Znovuotevření dovozního okna by však nemělo být zaměňováno s oživením poptávky v Číně. S čínskou poptávkou to sice vypadá o něco lépe, i nadále se však potýká s mnoha hrozbami. Dnes ráno cena mědi s tříměsíčním dodáním na Londýnské kovové burze klesla na 5274 dolarů za tunu, což oproti vrcholu z minulého týdne odpovídá propadu o 100 dolarů. Aktuálně dnes měď ztrácí 1,4 procenta na 5293 dolarů za tunu. Za poslední měsíc červený kov připsal 2,5 procenta.

Měď graf.png

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688