Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2015 10:50:54

7 důvodů, proč by měl „Fed hike“ přijít už v září


Ve světle událostí, kterých jsou globální akciové trhy svědky v posledních měsících, se začínají ozývat hlasy, které volají po značném pozdržení prvního zvýšení sazeb americkou centrální bankou. V Deutsche Bank to vidí jinak:

1) Americký trh práce je velmi blízko k plné zaměstnanosti. Některé modely dokonce naznačují, že se trh práce bude vylepšovat i nadále slušným tempem, a to dokonce nadměrným způsobem. K tomu by mohlo dojít i v případě, že Fed zvedne sazby.

2) Přestože jsou některé ekonomiky z emerging markets zranitelné a jejich výhled není příliš optimistický, stále není dostatečně signifikantní argument pro to, že by se nákaza mohla rozšířit a ovlivnit tak budoucnost amerického hospodářství.

3) Americká inflace je držena při zemi zejména z důvodu silného dolaru a nízkých cen komodit. Inflace se pod tímto tlakem vyskytuje jen přechodně. Cenové náklady na jednotku práce jsou naopak v souladu s dlouhodobým cílem Fedu.

4)  Ekonomický konsensus již dlouhodobě pracuje s předpokladem, že pro Fed již není vhodné, aby nadále směřovala od neutrální politiky, co se týče jak úrokových sazeb, tak bilanční sumy své rozvahy.

5) Čím déle Fed se zvýšením sazeb váhá, tím více zaostává za vlastní Phillipsovou křivkou a zvyšuje riziko, že budoucí potenciální změny v monetární politice budou méně a méně účinné.

6) Pokud bude Fed v budoucnu nucen zatáhnout za brzdu agresivněji a sazby zvedat rychleji (v úmyslu zabránit například zvyšující se inflaci), může mít tato skutečnost mnohem horší důsledky na americkou ekonomiku, než pokud by Fed začal zvyšovat sazby naopak dříve.

7) Zpoždění se zvyšováním sazeb má další potenciální důsledek – Fed by riskoval, že by se cena aktiv nadále prudce zvyšovala. Volatilita trhů bude růst a s ní i rizika finanční nestability.

Pokud se Fed rozhodně nezvýšit sazby na čtvrtečním zasedání, náklady tohoto rozhodnutí nebudou samozřejmě patrné okamžitě. Problémy by mohl mít Fed zejména ve fázi, kdy by v budoucnu potřeboval sazby zvýšit skokově, zrychleně a tzv. gradualisticky. Toto však trh prozatím nepředpokládá. Pokud se tento čtvrtek „hiku“ nedočkáme, říjnový termín přichází více než do úvahy.

(Zdroj: Deutsche Bank)


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

16.10.20235 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688