Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2015 10:51:42

Světové emerging markets doufají, že se Fed konečně rozhoupe k akci


Tento týden bezesporu visí ve vzduchu americký Fed a trhy s napětím očekávají jeho rozhodnutí ohledně počátku zvyšování sazeb. Některé z největších světových rozvíjejících se trhů prosebně vyhlížejí zasedání Fedu a doufají, že americká centrální banka ukončí jejich agonii a bez dalších odkladů bude tento týden jednat.

Giganti emerging markets, kteří bývali jedněmi z nejvýkonnějších hráčů na světových trzích, v poslední době tvrdě doplácejí na kolaps cen komodit poháněný obavami o čínské ekonomické zdraví a pouhé vyhlídky na zvýšení amerických úrokových sazeb možná již tento čtvrtek těmto trhům rozhodně nepřidávají. Investoři již nyní s příslibem větších zisků poté, co Fed skutečně začne sazby zvyšovat, přesouvají peníze do bezpečnějších, ale i tak ziskových amerických destinací.

Zatímco dolar rostl, zbavili se podle informací Institutu mezinárodních financí investoři v záchvatu paniky jen za srpen akcií z rozvíjejících se ekonomik v objemu až do výše 8,7 miliardy dolarů. Nejen Mezinárodní měnový fond v září varoval Fed před předčasným zvyšováním sazeb s ohledem na vliv čínského zpomalení růstu v kombinaci s propadem cen komodit na světovou ekonomiku a zvláště pak na rozvíjející se trhy. Tomuto názoru odporuje bývalý guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Ten naopak šéfce Fedu Janet Yellenové vzkázal, aby varování MMF a Světové banky ignorovala a zvážila všechny možnosti.

Některé klíčové rozvíjející se trhy nyní preferují právě možnost rychlého strhnutí náplasti, které by udělalo tečku za nekonečným a bolestivým očekáváním toho, čemu stejně neuniknou. Rozhodnutí Fedu je podle guvernéra Peruánské centrální banky Julia Valarie snad nejočekávanější událostí posledního století. Valarie rovněž uvedl, že jeho samotného překvapuje, kolik centrálních bankéřů, se kterými mluví, by uvítalo růst sazeb co nejdříve. I on dodává, že je to právě nejistota, která opřádá načasování zvyšování, která ničí rozvíjející se trhy více než zvýšení sazeb samotné. S tím souhlasí i guvernér Indické centrální banky Raghuram Rajan, který taktéž upřednostňuje brzké a pomalé zvyšování sazeb.

Konec agonie?
Také Indonéskou centrální banku trápí hlavně pochybnosti. Její viceguvernér Mirza Adityaswara uvedl pro Financial Times, že američtí tvůrci monetární politiky jsou s ohledem na to jak se zachovat zmatení a nevědí, co udělat. Právě nejistota, kterou tím vyvolali je původcem vřavy na trzích. Podle Adityaswara se situace zlepší, pokud co nejdříve Fed učiní rozhodnutí a na trh například pustí očekávání, že přikročí jednou nebo dvakrát ke zvyšování a potom ho zastaví. Finanční trhy dosud nezapomněly na situaci z poloviny roku 2013, kdy guvernér americké centrální banky Ben Bernanke nadhodil možnost budoucího zvyšování úrokových sazeb, čímž vyvolal právě odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů.

Mnoho analytiků se však shoduje, že i kdyby Fed nakrásně referenční sazby z nuly, na které se držely od finanční krize roku 2008, zvedl, naděje na ukončení agónie mohou i tak být zmařené. Navíc smíšená data o americké zaměstnanosti a nejistota kolem Číny by mohla Fed vést k o něco delšímu vyčkávání. I pokud začne americká centrální banka jednat již nyní, spekulace na trzích stejně přetrvají. Přestože emerging markets věří, že pokud sazby začnou růst, otázka odlivu kapitálu se vyřeší a budou moci konečně otočit list, i pokud Fed bude skutečně ve čtvrtek jednat, od pátku dost pravděpodobně trhy zase začnou spekulovat, kdy přijde další zvýšení.

Zdroj: BI, CNBC

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688