Tomáš Menčík (Cyrrus)
Okénko investora  |  15.09.2015 14:02:23

Konsolidace se automobilkám nevyhne

Automobilový průmysl stojí na prahu nové éry. Za několik málo let se z dosud hloupých krabic zvládajících více méně jen přepravu z bodu A do bodu B, stanou mobilní multimediální zařízení schopná samostatného vyhodnocování situace na silnicích a ovládajících řízení mnohem lépe než současní řidiči. Výrazných změn dozná nejen „mozek“ osobních automobilů ale také jejich exteriér nově vybavený mnoha různými senzory a také interiér, který by při dotažení autonomního řízení měl připomínat spíše pohodlný obývací pokoj. Tento trend je již nyní zřejmý. Zároveň je i zřejmé, že dosažení této revoluce si vyžádá obrovské finanční prostředky, které si budou moci dovolit vynaložit pouze ti největší v oboru. Co z toho vyplývá?

Celý automobilový sektor bude muset projít výraznou konsolidací. Již nyní automobilky stěží zvládají držet krok například se stále se zpřísňujícími emisními normami, které prodražují vývoj nových modelů a citelně ukusují ze ziskových marží. Přitom jde o marginální problém ve srovnání s výzvami popsanými výše. První vlaštovkou, která signalizuje příchod trendu intenzivnější vzájemné spolupráce mezi automobilkami ve sféře technologií, je nedávné spojení sil automobilek BMW, Audi a Mercedes za účelem koupě navigačního systému od Nokie.

Velkým průkopníkem myšlenky konsolidace automobilek je CEO koncernu Fiat Chrysler Automobiles, který opakovaně vyzývá General Motors k zahájení rozhovorů o fúzi. Není divu, že zrovna on je tím, kdo hledá silného spojence. FCA patří mezi menší hráče na globálním automobilovém trhu, navíc se zastaralým modelovým portfoliem a s neutěšeně nízkou ziskovostí. Díky spolupráci s americkým obrem by si FCA zajistil mnohem lepší podmínky pro zvládnutí technologické revoluce v automobilovém průmyslu. Je sice otázkou, jak by tato případná spolupráce fungovala, nicméně mohla by vyprovokovat i ostatní hráče v sektoru k intenzivnější spolupráci.

Další tlak ke konsolidaci přichází mimo samotný sektor. Trend postupného navyšování technologické vyspělosti osobních vozů láká giganty typu Apple či Google, kteří v něm vidí prostor pro uplatnění svých produktů. Osobně si ale nemyslím, že se tyto společnosti vydají cestou vývoje vlastních automobilů, jak se často spekuluje. Tento postup by si vyžádal až příliš mnoho času a lidských i materiálních zdrojů. Navíc je automobilový trh segmentem s mnohem nižšími maržemi, než na jaké jsou Apple a spol. zvyklí, což by se nemuselo líbit jejich stávajícím akcionářům. Technologické společnosti budou spíše usilovat o proniknutí na tento trh prostřednictvím stávajících automobilek. Pokud ty nebudou dostatečně silné, aby se tomuto tlaku ubránily, podlehnou a přijdou o zajímavý zdroj příjmů s vysokými ziskovými maržemi.

Ing. Tomáš Menčík, CFA

Ing. Tomáš Menčík, CFA

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor Bankovnictví a pojišťovnictví. Během studií absolvoval dva semestrální pobyty na The University of Texas v USA a na University of Liechtenstein v Lichtenštejnsku. Již v průběhu studií a po nich pracoval v poradenské společnosti Deloitte a následně v Penzijním fondu České pojišťovny jako finanční analytik. V roce 2012 nastoupil jako analytik do společnosti CYRRUS, kde se zaměřuje zejména na komodity, leteckou přepravu a IT. Od roku 2012 je držitelem certifikátu CFA.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688