Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.09.2015 09:10:00

Rozbřesk - Řecké a katalánské volby zatím ve stínu Fedu

Zcela ve stínu uprchlické krize, která nám možná zpátky v EU nainstaluje hranice a zruší schengenský prostor, se na periferii eurozóny brzy odehrají politické události, které by za jiných okolností přitáhly určitě větší pozornost evropských médií. Tuto neděli se budou konat v Řecku další předčasné parlamentní volby a o týden později proběhnou regionální volby v Katalánsku.

Pojďme nejprve do předluženého Řecka, z něhož už jsou právem všichni unaveni a tak mu logicky nevěnují moc pozornosti. Všeobecně se má za totiž za to, že ať již vyhraje v Řecku kdokoliv, tak manévrovací prostor nové vlády bude minimální. Lídr minulé vlády a strany, jež těsně vede v předvolebních průzkumech - A. Tsipras - sice opět voličům slibuje, že si na věřitelích vyboxuje další ústupky, avšak řecká veřejnost mu již tyto sliby nevěří, přičemž finanční trhy již moc dobře vědí, že Němci a spol. něco takového nedopustí. Kromě toho Syriza bude muset tentokrát postavit (v lepším případě) koalici s umírněnějšími stranami, anebo možná skončí v opozici (pokud vyhraje konzervativní Nová demokracie). A tak není ani velkým překvapením, že řecké volby nejsou pro trhy téma a například rizikové marže u řeckého vládního dluhu dokonce klesají.

Poněkud větší rozbuškou, ač se to teď nemusí úplně jevit, mohou být volby v Katalánsku, které separatistické strany tohoto důležitého španělského regionu (19 % HDP) proměnily ve faktické referendum o nezávislosti. Potíž je v tom, že preference stran bojujících za nezávislost Katalánska před volbami rostou, přičemž je velmi pravděpodobné, že získají dohromady většinu křesel v regionálním parlamentu a to přesto, že součet jejich hlasů ve volbách bude nižší než 50 %. Zdali takový výsledek bude možné interpretovat jako hlas lidu pro nezávislost na Španělsku, je otázkou. Každopádně na konci září se zde rýsuje konflikt budoucí katalánské vlády s centrální vládou v Madridu, který může být tentokrát vážnější než v předešlých případech.

Stejně tak jako v řeckém případě i katalánskou kartu trhy nehrají, což je vidět jak na španělském vládním dluhu, tak třeba na kurzu eura a to ať již v paritě s dolarem či třeba švýcarským frankem. Vše je logicky zastíněno čtvrtečním Fedem, ale po něm to může být i periferie eurozóny, která může jak pozlobit, tak třeba pozitivně překvapit.

Region - forex
I přes poměrně významnou volatilitu eurodolaru zůstaly včera regionální měny celkem v klidu. Koruna smazala předchozí oslabení a forint se zlotým byly pod nepatrným tlakem.

Dnes bude zveřejněna míra inflace za srpen v Polsku. Podle našich odhadů zůstala na -0,7 %. Meziměsíčně podle nás ceny klesaly o 0,4 %. Hlavním důvodem meziměsíčního poklesu jsou sezónně zlevňující oblečení a zejména pak nižší ceny potravin a pohonných hmot. Pokud se náš odhad potvrdí, tak se polská ekonomika ke kladnému růstu cen může vrátit až v samotném závěru letošního roku. Centrální banku by však podobný výsledek měl nechat v klidu a zajímavější důsledky (pro trh) může mít snad jen v kombinaci s případným negativním překvapením při zveřejnění průmyslové produkce (čtvrtek).

Dluhopisy
Výnosové křivky se v USA a eurozóně jen nepatrně změnily, přičemž v Evropě si trh nic nedělá ani z velmi dobrého výsledku průmyslové výroby eurozóny. Krátký konec výnosové křivky českých vládních dluhopisů zůstává v hlubokém záporu.

Dnes vedle indexu podnikatelské nálady ZEW v Německu budou důležitá konjunkturální data v USA - konkrétně maloobchodní tržby a průmysl za duben. Jde o poslední konjunkturální data před zasedáním Fedu (ve středu a ve čtvrtek) a tak zejména krátký konec dolarové křivky je bude sledovat velmi pečlivě.

Komodity
Cena ropy Brent se na začátku nového týdne vydala dolů. Těsně před exspirací se cena říjnového kontraktu (ICE) propadla pod 47 USD/barel. Zajímavé zprávy přišly včera z USA. Tamější Energetická informační agentura (EIA) zveřejnila prognózu produkce břidlicové ropy na říjen a opět počítá s poklesem. Jak vidno zpráva trh nijak nerozhodila.

Vcelku výrazně klesaly i ceny základních kovů v průměru asi o 1,8 %. Hliníku nemusí prospívat poslední data z Číny, která poukazují na růst produkce v srpnu. Celkově v prvních osmi měsících rostla produkce tohoto kovu v Číně o 12 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688