Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  15.09.2015 09:01:43REKLAMA

Trampoty investora aneb kam investovat na finančních trzích v roce 2015

Cílem každého investora je, kromě uchování hodnoty vložených prostředků, získat z investice také dodatečný výnos. S investicí je však vždy spojené riziko nenaplnění investorem očekávaného vývoje. Platí zde, že s růstem podstupovaného rizika požaduje investor vyšší výnos z jím investovaných prostředků.

Jaká jsou rizika investování v roce 2015 v prostředí, kdy centrální banky masivně tisknou peníze, skupují dluhopisy a drží své úrokové sazby na historických minimech? Kdy se významně v posledních letech snížily ceny klíčových komodit např. ropy? Kdy se vyostřuje geopolitická situace – konflikty na Ukrajině a Blízkém východě, řešení řeckého dluhu v rámci Eurozóny? A navíc tahoun globální ekonomiky, Čína, vykazuje známky snižovaní silného tempa růstu z posledních let? Nemalá, obtížně stanovitelná, spíše neodhadnutelná. Nacházíme se v situaci, která nemá v historii paralelu a jejíž řešení vyžaduje nové, zatím nevyzkoušené postupy. Až budoucí vývoj ukáže, zda byly zvoleny ty správné nástroje vedoucí ke stabilizaci světové ekonomiky anebo zda dojde k dalším neočekávaným výkyvům, třeba v podobě splasklých cenových bublin.

Investor požadující vysoký výnos se v minulých letech jistě pustil na pole nákupu akcií, jejichž ceny byly a na některých trzích stále jsou (Eurozóna) poháněny především tiskem nových peněz a držením nízkých úrokových sazeb centrálními bankami. Akcie zprostředkovává investorovi majetkový podíl na společnosti a na jejím zisku v podobě dividend. Cena akcie podléhá náladám trhu, který si neustále tvoří představu o budoucí ziskovosti dané společnosti. Malý investor většinou není natolik informován, aby odhadl vývoj peněžních toků jednotlivých společností, a při unáhleném vstupu do vlastnictví může snadno přijít o značnou část investice, o odhadu výše vyplácených dividend nemluvě. Investor může přenechat tuto starost profesionálům z investičních fondů, nevýhodou jsou však značné poplatky za vstup do fondu a za jeho správu. Investice do fondů však očekávaný zisk nezaručuje, pouze díky rozložení investovaných prostředků do širšího spektra akcií snižuje riziko ztráty.

Chce-li investor znát výnos předem, může své prostředky investovat na trhu s dluhopisy či je uložit na termínovaný vklad. Výhodou této možnosti je znalost výnosu, riziko nesplacení jistiny u dluhopisu však stále zůstává. Čím je toto riziko větší, tím dluhopis nese vyšší kupon. Nakupovat dluhopisy v prostředí nízkých úrokových sazeb však může být ztrátové, a to ve chvíli, kdy dojde ke zvýšení úrokových sazeb. Pevný úrok pak bude vůči aktuálním úrokovým sazbám nižší, což investorovi přinese ztrátu v podobě nižší ceny dluhopisu při jeho prodeji před splatností. Termínované vklady, které jsou zajištěny Fondem pojištění vkladů, pak díky minimálnímu riziku selhání v prostředí nízkých úrokových sazeb, nenesou téměř žádný výnos.

Další alternativou kam investovat na finančních trzích jsou komodity, které ovšem nepřinášejí výnos v podobě úroku či dividendy. Na vývoji cen ropy v posledním roce je vidět, že ani cena těchto aktiv není predikovatelná a bez značného rizika. Samostatnou kapitolou zůstává investování do zlata, které je chápáno jako pojistka proti rizikům. V době, kdy ostatní aktiva prosperují, zlato jejich temp růstu nedosahuje. Na druhou stanu, ve chvíli, kdy ostatní aktiva klesají na ceně díky zvyšování rizik, zlato zachovává hodnotu a díky strachu ostatních investorů, kteří k němu utíkají jako do bezpečného přístavu, podstatně roste na ceně. Další vlastností zlata je jeho omezená nabídka v krátkém období a v případě výše zmíněného tištění peněz tak, podobně jako u akcií, roste jeho cena.

Jaká je tedy nejvýhodnější investice v roce 2015? Pokud jste založením hazardér a domníváte se, že dokážete odhadnout rizika a změny vývoje na finančních trzích, pak nakupte akcie nebo dluhopisy nesoucí vysoký výnos (např. Řecka). Chcete-li pak investovat na finančních trzích opatrně, konzervativně, zvolte investici do krátkodobých dluhopisů nebo své prostředky svěřte termínovanému vkladu. Alternativou může být i  investice do zlata (např.: investiční zlato, investiční zlaté mice), které svou hodnotu krátkodobě dynamicky mění a v dlouhém období ji stabilně zvyšuje. Anebo opusťte finanční trh a kupujte půdu, jak to dělávaly generace našich předků. Co mohu posoudit – neprohloupily.

Ing. Pavel Hruška, Step Guarantee Group s.r.o.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688