Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2015 10:01:52

Čínské akcie ze strachu o ekonomické zdraví země opět padaly

Víkendová data z Číny ukázala, že průmyslová produkce zklamala očekávání a maloobchodní tržby odhady překonaly jen mírně, obavy o další zpomalení růstu čínské ekonomiky tak i nadále přetrvávají a dnes se opět negativně projevily na vývoji na čínském akciovém trhu. Čínské akcie tak během pondělní obchodní seance znovu padaly a stáhly referenční index Shanghai Composite dolů nejvíce za poslední 3 týdny.

shancomp 1d.png
Dnešní Shanghai Composite.

Shanghai Composite ztrácel během dnešní seance až téměř 5 procent, těsně před závarem však umazal část propadu a uzavřel první obchodní seanci nového týdne s poklesem o 2,7 procenta, propadl se tak na 3115 bodů. Tento pokles byl tažen hlavně společnostmi z technologického a spotřebitelského sektoru. Na jednu akcii, která dnes v Šanghaji rostla, připadlo 12 titulů, které naopak klesaly. Daleko hůře na tom však dnes byl menší Shenzhen Composite, který ukončil obchodování se ztrátou dokonce 6,65 procenta.

Náladě v Šanghaji nepřidala ani víkendová data, která jak již je v poslední době téměř zvykem, spíše přinesla zklamání. Průmyslová výroba v srpnu zaostala za ekonomickými prognózami a investice za prvních osm měsíců letošního roku rostly dokonce nejpomalejším tempem od roku 2000. Čínská vláda navíc o víkendu oznámila detaily plánů na zefektivnění provozu státem vlastněných korporací a to včetně podpory soukromých h investic. Od červnového vrcholu Shanghai Composite spadl již o více než 40 procent a vymazal téměř 5 bilionů hodnoty pevninských burz. Investoři obchodující s využitím pákového efektu hromadně opouštěli trh kvůli obavám o správnost ocenění s ohledem na skomírající růst čínské ekonomiky.

Měřítko, které sleduje technologické akcie indexu CSI 300, spadlo dnes o 6,8 procenta, což odpovídalo největšímu poklesu mezi průmyslovými skupinami. Makléři obchodující na marži snížili v pátek držbu akcií nakoupených na úvěr. Zůstatek maržových úvěrů se tak na burze v Šanghaji snížil o 0,2 procenta na 619 miliardy jüanů. Čínská vláda podle Goldman Sachs již v zájmu záchrany a podpory tamního akciového trhu přitom utratila za tři měsíce do srpna 1,5 bilionu juanů. Měřítko 100denní volatility v Šanghaji minulý měsíc stouplo nejvýše od roku 1997. Obrat naopak klesl minulý týden na šestiměsíční minimum.

Data opět přinesla zklamání
Průmyslová výroba v srpnu meziročně sice vzrostla a to o 6,1 procenta, zaostala však za očekáváním ve výši 6,5 procenta. Investice do fixních aktiv vyjma venkovských domácností stouply v prvních osmi měsících tohoto roku o 10,9 procenta, to ale nestačilo na odhady na úrovni okolo 11,2 procenta. Čínské ekonomice tak prozatím nepomohlo ani pětinásobné snižování úrokových sazeb od loňského listopadu ani plány na navyšování vládních výdajů. Tamní ekonomika stále trpí propadem na nemovitostním trhu, nadměrnou kapacitou a výrobní deflací. Pozitivnější nádech měla pouze data o růstu maloobchodních tržeb, ty v srpnu meziročně stouply o 10,8 procenta a mírně tak překonaly odhady ve výši 10,6 procenta.

Čína se snaží prosadit více soukromých investic do státem kontrolovaných společností v zájmu restrukturalizace korporací, které dominují 10bilionové ekonomice. Jak vyplynou z prohlášení vládních agentur, které mají tento plán na starost, cílem představeného plánu je reforma takzvaných „zombie firem“ to vše s cílem povzbudit jakési prolnutí státního a soukromého kapitálu.

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688