Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.09.2015 23:45:20

11. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily poslední seanci tohoto týdne poklesem, zhruba v polovině obchodování se ale dostaly nad nulu a nakonec mírně zpevnily. Na trhu panuje nejistota před blížícím se zasedáním americké centrální banky (Fed). Akcie energetických společností zamířily dolů kvůli zlevňující ropě.

Index Dow v pátek přidal 0,63 % na 16 433,09 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 0,45 % na 1 961,05 bodu a index Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,54 % na 4 822,34 bodu. Index volatility VIX klesl o 4,8 % na 23,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil zhruba o tři bazické body na 2,19 %. Za celý týden Dow zpevnil o 2,05 %, S&P 500 posílil o 2,07 % a Nasdaq Composite připsal 2,96 %.

Zasedání Fedu se bude konat 16. a 17. září. Investoři donedávna očekávali, že banka právě na tomto zasedání přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech. Tento výhled ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a signály zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Podle analytika Omera Esinera z Commonwealth Foreign Exchange tak nyní investoři nemají jednotný názor na pravděpodobnost zvýšení úroků, což by mělo držet kurz dolaru v úzkém rozpětí. Pravděpodobnost růstu sazeb již tento měsíc je podle agentury Bloomberg 28%.

"Před zasedáním Fedu panuje velká nejistota," řekl agentuře Reuters analytik Randy Frederick ze společnosti Charles Schwab. "Trh zůstane až do zasedání vrtkavý. Pokud se Fed příští týden nerozhodne sazby zvýšit, bude vrtkavost pokračovat," dodal. 

Americké akcie (11. září 2015)

 

Z indexu Dow v pátek nejvíce zpevnily akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+2,27 %), zábavní společnosti Walt Disney (+1,83 %) a zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+1,65 %). Nedařilo se naopak cenným papírům technologické společnosti Cisco Systems (-0,91 %), chemického obra DuPont (-0,37 %) nebo farmaceutické firmy Merck (-0,34 %).

Výrazně zlevnily akcie těžařů ropy, které srážel zhoršený odhad cen ropy ze strany analytiků banky Goldman Sachs. Odhad průměrné ceny ropy WTI pro příští rok banka snížila na 45 dolarů z dříve předpokládaných 57 dolarů a prognózu pro Brent zredukovala na 49,50 dolaru ze 62 dolarů. "Nadbytek dodávek na ropný trh je ještě větší, než jsme očekávali. Předpokládáme, že tento nadbytek bude v roce 2016 pokračovat," uvedla banka.

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v září podle předběžných dat klesl na 85,7 bodu ze srpnových 91,9 bodu, analytici počítali s mírnějším poklesem na 91,1 bodu.
  • JPMorgan snižuje cílovou cenu akcií Alibaba na 93 z 96 dolarů.
  • BTIG začala pokrývat akcie Salesforce.com a Oracle s doporučením "kupovat".
  • JPMorgan zvyšuje doporučení na akcie "overweight" z "neutral", riziko ze snížení dividendy je prý již v ceně zahrnuto.
  • Index cen výrobců ve Sojených státech se v srpnu meziměsíčně nezměnil, očekával se 0,1% pokles po předchozím růstu o 0,2 %. Meziročně výrobní ceny klesly o 0,8 %, stejně jako v červenci, očekávalo se zrychlení poklesu na -0,9 %. Po očištění o ceny potravin a energií index meziměsíčně vzrostl o 0,3 % při očekávání 0,1% růstu a meziročně zrychlil růst na 0,9 % po +0,6 % v červenci, čekalo se jen 0,7 %.
  • RW Baird zvyšuje doporučení na akcie Lululemon na "outperform" z "neutral".
  • Analytici z Goldman Sachs ve své páteční poznámce varovali, že by se cena ropy Brent mohla propadnout až na 20 dolarů za barel.
  • Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě o 110 000 barelů na pětileté maximum 1,71 milionu barelů denně. V příštím roce pak růst poptávky zpomalí na 1,36 milionu barelů denně, oznámila agentura ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou.
  • Valné shromáždění Organizace spojených národů schválilo rezoluci, která stanovuje základní principy pro restrukturalizaci státních dluhů. Rezoluce, která nemá právně závazný charakter, je reakcí na loňské problémy Argentiny, která se kvůli spekulacím opět dostala do platební neschopnosti.
  • Celkový počet aktivních ropných vrtů v uplynulém týdnu klesl o deset na 652. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o 16 na 848.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování najdete na Investičním webu.

----- 


Akcie, dluhopisy i nemovitosti jsou rekordně nadhodnocené, tvrdí Deutsche Bank. To se na to podívejmeAkcie, dluhopisy i nemovitosti jsou rekordně nadhodnocené, tvrdí Deutsche Bank. To se na to podívejme

Analytici z Deutsche Bank si dali tu práci a prozkoumali 200 let dat týkajících se cen akcií, nemovitostí a dluhopisů. Výsledkem je tvrzení, že jsou všechna tři aktiva na vrcholu svého ocenění. Popravdě řečeno, asi se analytici měli zabývat něčím jiným, snad užitečnějším. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688