Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  11.09.2015 16:16:00

Koruna se opatrně odpoutala od úrovně kurzového závazku

Tuzemská měna v průběhu týdne proti euru oslabila o necelou čtvrtinu procenta , když se kurz posunul z kotací u 27,02 CZK/EUR v úvodu týdne k 27,08 CZK/EUR v jeho závěru. Hladinu kurzového závazku začala koruna testovat zhruba v polovině července. Za tento měsíc byla centrální banka nucena nakoupit eura v objemu zhruba 1 mld. EUR. Statistika za srpen bude zveřejněna až 7. října. Již nyní se však dá konstatovat, že srpnové objemy byly několikanásobně vyšší. Jak ale uvedl guvernér Singer, ČNB nemá problém devizové rezervy dále akumulovat, což následně potvrdil i další člen bankovní rady ČNB J. Rusnok.
Oslabení koruny zaznamenané tento týden lze dát do souvislosti jednak s určitým přivíráním pozic globálních hráčů před klíčovým zasedáním americké centrální banky v příštím týdnu, jednak druhý měsíc v řadě překvapila českou centrální banku nízká tuzemská inflace. Spotřebitelské ceny v souladu s očekáváním během srpna o 0,2 % poklesly a zaznamenaly tak druhé snížení v řadě. Meziroční dynamika zpomalila na pouhých 0,3 %, zatímco očekávání centrálních bankéřů bylo dvojnásobné. A další protiinflační data zřejmě přijdou příští týden. To se totiž dočkáme statistiky srpnového vývoje cen průmyslových výrobců. Náš odhad je totiž výrazně podkonsensuální. Zatímco trh čeká snížení cen o 0,4 % m/m, my se obáváme hlubšího propadu o 0,6 % m/m. V meziročním vyjádření by se tak červencový pokles cen o 3,0 % prohloubil na 3,6 %. To by mělo hrát ve prospěch další korekce na měnovém páru CZK/EUR. Ve stejném směru by mělo zapůsobit i zasedání americké centrální banky. I kdyby navzdory našemu očekávání nakonec úrokové sazby zvýšeny nebyly, výstup by měl být jestřábí a americký dolar povzbudit. To by pro měny rozvíjejících se trhů dobrá zpráva nebyla. Proti tlakům na výraznější oslabení koruny však budou stát příznivé domácí fundamenty, díky kterým je koruna vnímána jako "regionální bezpečný přístav".
Příznivou vnější pozici české ekonomiky by měla podtrhnout červencová statistika platební bilance , která bude oznámena hned v pondělí. Víceméně v souladu s tržním konsensem předpokládáme mírný přebytek. Již publikovaná data zahraničního obchodu potvrdila solidní pozici českých exportérů na zahraničních trzích, když se vývozy zvedly o 2,4 % y/y. Rychlejší růst dovozů (o 4,0% y/y) odráží silnější tuzemskou investiční i spotřebitelskou poptávku. Ve výsledku tak červencový přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl o 3,8 mld. CZK. První měsíc třetího čtvrtletí přinesl i silná data z průmyslu ( 7,1 % y/y SWDA) i stavebnictví ( 14,4 % y/y SWDA). Rostoucí výstup v těchto sektorech se samozřejmě projevuje i ve zvyšující se zaměstnanosti a tlacích na růst mezd. Již srpnová míra nezaměstnanosti klesla na 6,2 % z červencových 6,3 %. Počet volných pracovních míst je nejvyšší od listopadu 2008.



Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

06.04.2022Pět let od ukončení kurzového závazku ČNB Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
28.12.2017Nejlepší den pro korunu od konce kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688