BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.09.2015 11:57:15

RBNZ snížila úrokovou sazbu, čekáme na rozhodnutí britská centrální banky; analýza ROPY, EUR/GBP, EUR/USD

Na evropský akciový trh dnes zamířil negativní sentimentAsie, kde Japonsku jádrové objednávky továren v červenci meziročně klesly o 3,6 procenta, přičemž analytici oslovení Reuters očekávali meziroční posílení o 3,7 procenta. Horší makroekonomické zprávy z Japonska podporují potřebu dalších monetárních stimulů ze strany japonské centrální banky (BoJ). Japonský akciový index Nikkei 225 reagoval na horší data propadem o 2,5 procenta.

DataČíny rovněž příliš nepotěšila. Inflace měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) sice v srpnu meziročně posílila více (2 procenta), než trhy čekaly (1,9 procenta), nicméně index cen výrobců (PPI) v srpnu meziročně klesl až o 5,9 procenta ve srovnání s očekávaným poklesem o 5,5 procenta. Index PPI klesá již 42. měsíc v řadě, což prokazuje přítomnost deflačních tlaků a zpomalování výrobního sektoru. Index PPI reprezentuje dění v reálné ekonomice, protože ovlivňuje příjmy a zisky firem, které se následně promítají do investic. Celková perspektiva čínského výrobního sektoru pohledem tohoto indikátoru  není růžová.

Australský dolar (AUD) v noci posílil díky příznivým datům z trhu práce. Počet zaměstnaných lidí v srpnu vzrostl o 17 400, přičemž provedený průzkum společnosti Reuters počítal jenom s přírůstkem 5 000 zaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v srpnu podle očekávání klesla z 6,3 na 6,2 procenta. Výborná data pomohla australskému dolaru udržet se proti americkému dolaru nad hodnotou 0,7000.

Avšak novozélandský dolar (NZD) měl horší noc. Tamní centrální banka (RBNZ) podle očekávání snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 2,75 procenta. Nicméně uvolňování měnových podmínek na Novém Zélandu podle slov banky není ukončeno a bude se odvíjet od stavu ekonomiky. Kiwi se po zasedání banky propadl vůči USD o 2 procenta na hodnotu 0,6275. Guvernér centrální banky upozornil na možné negativní dopady zpomalující se čínské ekonomiky. Rekonstrukce po zemětřesení rovněž slábnou a nepřidávají na hospodářském růstu tak, jak předtím.

Dnes je velký den pro britskou libru. Na britských ostrovech zasedá centrální banka (BoE). Tržní očekávání počítají s tím, že za zvýšení úrokové sazby bude po horších datech z výroby a indexech PMI (zejména služby) hlasovat maximálně jeden člen bankovní rady. Klíčový bude zápis za zasedání, který nám nabídne hlubší pohled do centra dění, jenž bude zveřejněn ihned po zasedání bankovní rady.

Pro americkou ropu WTI bude nyní klíčová reakce na zónu podpory 43,40 – 43,00 USD za barel.

EUR/GBP konsoliduje v obdélníkové formaci. Směr proražení obdélníku naznačí směr dalšího pohybu měnového páru. Rozhodnutí může přijít již po zasedání BoE.

EUR/USD se udrželo nad 100denním a 55denním průměrem. Nyní opět směřuje testovat 200denní průměr. Rovněž se mu podařilo dostat do zóny nad hodnotu 1,1140, což je pozitivním signálem. Jak jsme upozorňovali v našem týdenním videu, dokud si EUR/USD udrží formaci vyšších „low“ a nevytvoří nižší „low“ je riskantní sázet na pokles.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688