Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  09.09.2015 18:52:34

Čína oslabuje a vstupuje do měnových válek

Světové trhy v posledních týdnech nejvíce ovlivňuje zpomalování čínské ekonomiky a s ním spojená devalvace jüanu a drastický propad čínských akcií

Hlavní potíží Číny je kromě pomalejšího hospodářství také růst mzdových nákladů a změna struktury celé ekonomiky. A aby toho nebylo málo, Čína svázala kurz své měny napevno s americkým dolarem. Jenže Čína je exportně zaměřená ekonomika a kurz měny velmi ovlivňuje konkurenceschopnost zboží, které se zde vyrábí a vyváží. Čínská centrální banka proto v polovině srpna oslabila kurz své měny o více než 4 %, nejvýrazněji za posledních více než 20 let. Když dolar oslaboval, Číně to vyhovovalo a pomáhalo. Změna nastala přibližně před rokem a čtvrt, kdy USA postupně ukončovaly kvantitativní uvolňování a začaly otevřeně mluvit o zvyšování sazeb. Zpřísnění měnové politiky v USA vedlo k prudkému posílení dolaru a díky pevnému kurzu s jüanem i k prudkému posílení čínské měny. Čína kvůli tomu ztrácí svoji konkurenceschopnost, proto je logické, že čínská centrální banka musela zasáhnout a jako druhý nejvýznamnější hráč po USA se zapojila do závodů ve znehodnocování měn, do tzv. měnových válek.

Ani načasování nebylo náhodné. USA plánují zvýšit sazby, což způsobí další posilování dolaru, a tím
i čínské měny. To je však něco, co si Čína přeje nejméně. Devalvace jüanu byla od Číny strategickým krokem, který měl Fed přimět, aby svůj záměr přehodnotil. Jenže zatím čínské ekonomice příliš nepomohla. Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za tři roky a koncem měsíce se světové akciové trhy ocitly doslova na horské dráze. Nedůvěra
v budoucnost čínské ekonomiky živila panické výprodeje akcií a tamní burza se propadla nejvíc za
8,5 roku. Události v Číně negativně ovlivnily i další trhy v Asii, v Americe i v Evropě. Investoři ztrácejí důvěru ve výkonnost světové ekonomiky, cena akcií padá a s ní klesá i cena komodit. Masivní výprodeje napříč trhy smazaly během několika hodin vše, co evropské a americké akcie vydělaly investorům za celý letošní rok. Jen hodnota šesti set firem sdružených v panevropském akciovém indexu Euro Stoxx propadla během jediného dne v přepočtu o více než 15 bilionů korun.

Zvýšená volatilita na akciových trzích vedla velké investory ke stahování hotovosti. Pokles se nevyhnul ani ceně stříbra vyjádřené v USD, které je rovněž průmyslovou komoditou. Dolů ho tlačí především velcí hráči na trhu, jako jsou banky a fondy, které kov většinou drží jen v papírové podobě
a nyní ho prodávají, aby vyvázaly hotovost.

Jaký to má dopad na českého investora? Všichni víme, že držet hotovost při současném zadlužení států není v dlouhém období rozumné. Čínský růst zpomalil, Brazílie je pod velkým tlakem, záchranný program pro Řecko může být neúčinný – nevyřešil problémy, jen je oddálil. Další evropské státy čekají problémy. Zadlužení států se prohlubuje, dluhy lze vyřešit jen inflací nebo měnovou reformou. Při těchto scénářích je důležité investovat do hmotných a reálných aktiv. Růst na akciích a dluhopisech trvá už 6 let, je to vyvoláno tištěním peněz. Současné nízké ceny komodit jsou příležitostí, ale můžeme v následujících měsících počítat se zvýšenou volatilitou. Případných korekcí na drahých kovech můžeme využít k přikoupení zlata a stříbra do svého portfolia. Důležité je však sledovat zejména ceny v českých korunách. Ty mnohdy nekorespondují s dolarovými cenami. Pokud klesá cena zlata v dolarech, dolar zpravidla oslabuje a korunový investor tak většinou nepozná výrazný pohyb.

Drahé kovy jsou dlouhodobá investice a dlouhodobý uchovatel hodnoty. Investice do fyzického zlata má horizont delší než 5 let, u stříbra více než 7 let. Fyzické komodity se nehodí ke spekulaci. Jsou především pojistkou a ochranou majetku v případě, kdy kolabují finanční trhy a prudce klesá hodnota papírových aktiv. Pokud máte své investice rozloženy do různých hromádek, můžete za každé situace na trzích klidně spát a není nutné panikařit.

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 30. 6. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 4,2 mld. Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688