Jaké počasí nás čeká v zimě? Vánoce na sněhu nebo na blátě?

TNBiz, 9.9.2015

Letošní podzim bude podle meteorologů z webu meteocentrum.cz průměrný. V nadcházejících dnech se vrátí nadprůměrné hodnoty, pak se teploty ustálí na úrovni dlouhodobého průměru. To ale neznamená, že bychom se nemohli dočkat i výrazných teplotních výkyvů a tedy velmi chladných, nebo naopak příjemně teplých dní.

Díky tzv. globálnímu matematickému modelu Global Forecat System (GFS) už meteorologové mohli spočítat, jak bude vypadat počasí mezi letošním prosincem a únorem příštího roku. Ve střední Evropě by se teploty měly pohybovat dva stupně nad teplotním průměrem.

Což znamená, že by se teploty v nížinách měly pohybovat mezi 2 a 3 stupni celsia. Ale protože meteorologové očekávají nadprůměrné srážkové úhrny, předpovídají meteorologové z meteocentra, že zima bude typicky blátivá. Na horách bychom se ovšem měli dočkat dostatku sněhu.

Meteorologové upozorňují, že výhledy na několik měsíců nebývají příliš přesné, takže je potřeba brát předpověď s rezervou. Ale pozor! Model se přepočítává každý den a shodná data meteorologům vychází už několik týdnů.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky