Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.09.2015 09:03:29

Trh junk-bonds signalizuje možné vážné problémy na trzích? Averze k riziku žene výnosy nahoru


Do kategorie tzv. "junk-bonds" patří především firemní dluhopisy, které se nekvalifikovaly k pokrývání ratingu v investičním pásmu a jejich hlavním projevem jsou nebývale vysoké nabízené výnosy, které se snaží kompenzovat vysokou míru  ztrát pramenících z případných krachů vydavatelů.

Vývoj výnosů v této kategorii naznačuje možnost vážných obecných problémů ve finančním světě. Podle některých odhadů srovnatelných s krizí v letech 2007/8 případně s Velkou krizí v 30letech minulého století.

Averze investorů k riziku zvýšila průměrný výnos v indexech sledovaných junk-bonds směrem k 7,2% oproti cca 6% v průběhu letošního června. Jinými slovy v případě USA investoři požadovali v červnu výnos 4,3% nad aktuální míru inflace. Nyní požadují navíc 5,9%, což představuje růst o třetinu. V dlouhodobém průměru od roku 1960 se požadovaný výnos v této kategorii pohybuje 4% nad mírou inflace. Současné podmínky způsobují, že požadovaný výnos je téměř o 50% vyšší.

Růst výnosů je vyvažován poklesem ceny dluhopisů. Prodávající jinými slovy musí nabízet kupujícím vyšší výnos jako kompenzaci za zvýšené riziko celkového krachu investice.

Současný růst výnosů není výsledkem obav z možného růstu inflace, protože ta zůstává kvůli externím vlivům stále spíše pod tlakem. Růst požadovaných výnosů lze vysvětlit přes narůstající riziko firemních krachů.

Při současné úrovni bezrizikových výnosů u sedmiletých US Treasuries na úrovni 1,9% by srovnání cen junk-bonds dávaly smysl pouze za předpokladu ztráty cca 5centů na každý investovaný dolar v následujících 7 letech, což by znamenalo, že počítají s možností ztrát cca 30% svých investic. V kontextu takový vývoj vcelku dobře pasuje také na výše zmíněná krizová období. Současný vývoj je tedy možné brát jako varovný signál.

Je ale pravděpodobné, že hlavním respektive důležitějším důvodem pro pokles zájmu o rizikové dluhopisy a z toho pramenící růst jejich výnosů jsou obavy z růstu dolarových sazeb, jež přivodí růst bezrizikových investic, což sníží celkový zájem o investice s vyšším rizikem na všech úrovních. Je ovšem možné, že jde o spojité nádoby, protože vyšší nabízené výnosy zvyšují riziko případných krachů konkrétních emitentů.

Podle dostupných statistik investoři z junk-bonds v posledních týdnech kolem 500 mil. USD z podílových fondů zaměřených na rizikové dluhopisy.

Celkem jen v USA firmy mimo finanční sektor dluží přes dluhopisy cca 7,7 biliónu USD, což je asi o 50% více než před 10 lety.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688