BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  08.09.2015 09:33:53

Jak vydělat na současné volatilitě?

V posledních 3 týdnech akciové trhy zaznamenaly pokles spojený s výraznou volatilitou. Akcie na Wall Street v tomto ohledu dokonce přepisovaly historii. V předminulém týdnu index Nasdaq nejprve propadl o 8,79 %, aby nakonec zakončil týden s 2,6 % zisky. Již sice s menší intenzitou nicméně stále nadprůměrně se trhy hýbaly i v uplynulém týdnu.  Trhy zkrátka zažívají období spojené se zvýšenou investorskou názorovou různorodostí, kam se dále budou ubírat.

Nervózní situace na trzích se tak výrazně odrazila i na vývoji tzv. indexu strachu VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), který měří implikovanou volatilitu akciového indexu S&P 500 na základě pohybu cen opcí na chicagské burze. Přestavuje očekávanou anualizovanou volatilitu indexu v průběhu následujících 30 dní.

Index VIX se vyšvihl dokonce až nad 53 b., resp. překonal „maxima“ z roku 2010 i 2011 a dostal se tedy na úrovně, které zaznamenal naposledy v době krizeroce 2009. Během pár seancí v srpnu poskočil o zhruba 300 %. Následně o část zisků přišel, nicméně stále si udržuje nadprůměrné hodnoty.

Z historického hlediska je přitom patrné, že zmiňovaná zvýšená volatilita za relativně krátký čas odeznívá, tzn. index VIX se v čase následně dostává zpět na podstatně nižší úrovně.

Vývoj indexu VIX k dispozici zde.

Participace na vývoji

Na vývoji indexu VIX zejména institucionální investoři participují přímým nákupem put či call opcí. Existuje však možnost nákupu ETN vázaných na zmiňovaný vývoj indexu VIX. Při zvyšující volatilitě se možno poohlédnout např. po pákovém ETN s označením „TVIX“. Naopak očekávání uklidnění volatility na trzích zohledňuje ETN „XIV“.

TVIX se tak vyšvihl ze svých postupně nabíraných historických minim skokově výše, naopak z maxim XIV ztratil polovičku hodnoty. Vývoj ETN k dispozici zde.

Obchodovat s ETN vázanými na index se vyplatí pouze z krátkodobého hlediska, kdy fond vzhledem ke své struktuře dokáže z větší části zohlednit na vývoji podkladových aktiv. Nakupovat např. TVIX v období „klidu“ na trzích pro držení v delším časovém horizontu se nevyplatí. Participovat je nejvhodnější v okamžiku, kdy se situace na trzích zdá již přehnaně netečná vůči možným rizikům, či ve chvílích samotného začátku krizí, u kterých se dá očekávat přetrvávání alespoň v řádu dnů.

Vstupovat do XIV je tedy naopak vhodné v okamžiku očekávání zklidnění tržní situace. Lze predikovat, že taková situace by již v nejbližší době mohla nastat, tzn. XIV by se mohl začít vracet na vyšší hodnoty.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688