Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2015 16:19:31

Rozhodněte se, zda jste investoři, nebo tradeři. A držte se toho.


Je asi zbytečné poukazovat na to, že mezi tradery a investory najdeme řadu důležitých rozdílů. Liší se jejich investiční horizont, jejich cíle, aktiva, na která se zaměřují, i metody, které používají. Hovoříme ale se zástupci obou skupin a někdy se mi zdá, že jsou trochu zmatení z toho, co každou z nich vlastně charakterizuje. V současné době k tomu hodně přispěla i vysoká volatilita na trzích. Já sám chápu obě perspektivy, protože moje kariéra byla a je spojena s oběma. Začal jsem jako trader a vedlo se mi celkově hodně dobře. Pokud tedy dám stranou těch několik málo případů, kdy jsem byl téměř na nule. Tím nemám na mysli měsíce, kdy jsem byl v červených číslech, protože takovým se nevyhne nikdo. Myslím tím úplnou destrukci. Ta mě donutila k hlubšímu zamyšlení nad psychologií investorů. K posunu k sell-side akciovému výzkumu a nakonec k tomu, že pracuji jako správce investičního fondu.

Jak jsem uvedl, je mi díky vlastním zkušenostem blízká práce tradera i investora. Umožňuje mi to rychle poznat potíže, do kterých se někteří lidé dostávají, když neustále přebíhají mezi těmto dvěma skupinami na trhu. Existují dvě stará klišé, která jsou ale veskrze pravdivá: Tradeři by nikdy neměli dopustit, aby se jejich špatné sázky staly investicemi. A investoři by se nikdy neměli uchylovat k tradingu a snažit se časovat trh. Důvod je jednoduchý:

Pokud se trader drží pozice, která se otočila proti němu, je to známka nefungujícího risk managementu. K žádné tradingové sázce by nemělo dojít bez toho, aby existovala jasně daná strategie exitu. Pokud se někdo nechce pustit ztrátové pozice, znamená to, že jsou ignorovány základní mechanismy risk managementu. Jde o vítězství naděje nad zkušenostmi, a to není žádná strategie, ale jen recept na další a další ztráty.

Investor zase dělá chybu v případě, kdy se začne domnívat, že je najednou schopen stát se kovbojem a vydělat na tradingu velké zisky. Trader bude čelit velkým ztrátám tehdy, když ignoruje pravidla risk managementu. Investor zase prodělá velké peníze, jestliže se bude snažit o časování trhu. Chybí mu totiž cit pro dennodenní pohyby trhu. Je zvyklý uvažovat dlouhodobě, zaměřuje se na nízký obrat portfolia a nízké náklady. Nesmí propadnout aroganci a pocitu, že najednou rozumí i tradingu. Říká se, že investor není skutečně diverzifikovaný, pokud právě nemá v portfoliu něco, co mu tam hodně vadí. Když se tomuto pocitu snaží vyhnout tradingem, dělá velkou chybu.

Jestliže se investor snaží přeměnit na tradera, začne často věřit, že jen on má pravdu a všichni ostatní se mýlí. Pokud se mu podaří vyhnout se 15% poklesu trhu, je to hezké. Pokud ale nemá strategii, jak se poté na trh vrátit, může dojít k pohromě. Hovořil jsem s dlouhou řadou investorů, kterým se povedlo vyhnout se kolapsu trhu z let 2008 a 2009. Nebyli ale schopni vstoupit zpátky na trh. Docházelo k tomu v roce 2000, 2008 i 2011. Klasickým příkladem velké investorské chyby je opomíjení akciového trhu, který si po roce 2008 prošel rally ve výši 200 %, a sázení na zlato ve víře, že politika Fedu povede k vysoké inflaci.

Poučení je velmi jednoduché: Držte se toho, co umíte nejlépe. Jste-li trader, obchodujte. Nechte vítězné sázky, ať vám generují zisky a zbavte se rychle těch, které jsou v červených číslech. Jste-li investor, máte mnohem jednodušší práci. Musíte jen čelit vlastním behaviorálním problémům. Čím dříve přijdete na to, kým jste, tím lépe pro vaše portfolio.

Autorem je investor Barry Ritholtz.


Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688