Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  07.09.2015 11:48:34

Češi na koncept tzv. svobodné firmy zatím nejsou připraveni

 

Nejen tiskem v poslední době probíhají informace o převratné novince ve způsobu vedení firem. Má být „založen nikoliv na absolutní moci šéfů, ale naopak na demokratickém rozhodování všech zaměstnanců. Ti si volí manažery, a dokonce i rozhodují o výši svých platů.“ Zmiňovaná demokracie ve firmě je podporována do té míry, že kreativci dané společnosti si například mohou sami určit, jakou mzdu chtějí pobírat.

 

Demokracie ve firmě má ovšem mnoho podob. Neplatí, že klasické rozdělení management – zaměstnanci je ze své podstaty autoritářské a nedemokratické. Svoboda v zaměstnání spočívá v něčem zcela jiném, a to ve kvalitním a empatickém vedení, které má vizi a strategii. A jako takové zaměstnanci umožní se realizovat, být platným a respektovaným členem týmu a nabídne pracovníkům možnost profesního růstu.

 

Systém tzv. svobodných firem je dle mých zkušeností v českých luzích a hájích ve většině případů prozatím odsouzen k nefunkčnosti. Může to výjimečně fungovat v jednotlivých a konkrétních případech, ale spíš se jedná opravdu o výjimku než pravidlo. V tomto smyslu bych koncept „svobodných firem“ označil za módní vlnu, jako alternativu ke klasickému „střednímu proudu“. Zaměstnavatelé ale ani zaměstnanci na takový koncept a na takovou míru svobody nejsou v Česku připraveni. Zatím. Protože svoboda jde v ruku v ruce i s odpovědností a důvěrou. Kdo ze zaměstnavatelů prokáže takovou míru důvěry vůči lidem, jakou vyžaduje koncept svobodné firmy? A jak vysoké je procento zodpovědných zaměstnanců, kteří se budou uvědoměle angažovat naplno a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí pro firmu? Platí zde, že příliš mnoho psů, zajícova smrt.

 

Je naprosto oprávněné a i potřebné firemní kulturu v Česku výrazně zlepšit. Firemní kultura dnes již prokazatelně úzce souvisí s ekonomickou výkonností firmy. Nicméně není nezbytné kvůli tomu otáčet firemní hierarchii o 180 stupňů. Změňte přístup ke svým zaměstnancům, polidštěte jej, pěstujte ve vedení empatii a ochotu naslouchat jiným názorům, aniž byste je braly jako osobní útok na své ego. A zjistíte, že v menším či větším měřítku se přibližujete konceptu svobodné firmy. Lidé se začnou více angažovat. Touha po „svobodné firmě“ ze strany zaměstnanců zcela oprávněně odráží často nezdravý přístup managementu k podřízeným.

 

Z vlastních zkušeností vím, že dobře funguje přístup, kdy se šéf co nejvíce pohybuje mezi lidmi, řeší uprostřed nich pracovní problémy atd., skoro byste nepoznali, kdo v pracovním kolektivu je šéf a kdo podřízený. Přirozeněji tak šéf i zaměstnanec naváže vztah nejen s firmou, odvětvím a svými úkoly ale zejména se všichni zúčastnění sblíží mezi sebou navzájem. Máte-li dobrého šéfa, jasně stanovené pravidla odměňování vč. motivační složky, nepotřebujete mít kontrolu nad výši vaší mzdy ani nad obsazením managementu. Prostě jste v práci spokojeni. A právě v tom tkví svoboda v zaměstnání – vlastně ani nerozlišujete, zda jste doma, účastníte se volnočasové aktivity či jste v práci – pořád se cítíte stejně dobře.

 

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz), provozovatel specializovaného webu www.restrukturalizace.cz a marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. V roce 2013 vydal knihu o obchodování: Prodej, dřina nebo hra – více na: www.grada.cz Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

27.02.2024Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena EY Česká republika (EY Česká republika)
23.05.2022Nová energetická koncepce? Zatím nejsme připraveni Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688