Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.09.2015 06:00:54

Dokument: Jak se staví plán NGA

Dneškem končí připomínkové řízení návrhu zákona o vysokorychlostních sítích elektronických komunikací. Pojďme se podívat, jak šel čas s NGA plánem. 

Dne 30. 9. 2014 proběhla schůzka mezi zástupci MPO, ČTÚ, ÚNMZ, Czechinvestem a různými asociacemi. Představena první pracovní verze Národního plánu rozvoje sítí nové generace. Navržený harmonogram byl následující:

  • říjen 2014: dokončení ucelené pracovní verze NP a její zaslání k informaci a případnému uplatnění připomínek EK a dále odborné veřejnosti prostřednictvím asociací,
  • prosinec 2014: meziresortní připomínkové řízení
  • leden 2015: předložení vládě ke schválení,
  • únor 2015: schválení NP vládou.

 Dne 26. 11. 2014 představena “ucelená pracovní verze” Národního plánu. Na str. 4 MPO píše: “Předpokládá            se, že vláda by měla schválit Národní plán rozvoje sítí nové generace v březnu 2015.”

 Dne 4. 12. 2014 byla zahájena veřejná konzultace k “ucelené pracovní verzi” návrhu dokumentu. Konzultace nebyla veřejně vypořádána.

 Dne 30. 1. 2015 informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předsedu vlády, že “svěřil další finalizaci a projednávání” [návrhu dokumentů koncepčního a strategického charakteru] ze strany ČTÚ na MPO. (šlo o NGA plán a Strategii správy spektra. Národní plán přitom ČTÚ nikdy nepřipravoval). V textu se píše, že “cílem mého rozhodnutí je zajistit přípravu kvalitních a řádně projednaných materiálů pro jednání vlády. Samozřejmě tak, aby byly vládě předloženy výše zmíněné materiály bez rozporů a s řádně vypořádanými připomínkami do 30. 6. 2015.”

 Dne 18. 6. 2015 byl ministr Mládek interpelován poslancem Valentou (KSČM) ohledně národního plánu sítí nové generace a vazby na ministerstvo vnitra. Ministr řekl, že “V tomto konkrétním bodě bude tato výzva vyhlášena pravděpodobně na podzim.”

 Dne 22. 6. 2015 byl uvolněn Národní plán rozvoje sítí nové generace do meziresortního připomínkového řízení.

 Dne 24. 6. 2015 proběhla schlůzka předsedy vlády s ministry průmyslu a obchodu a vnitra, ze kterého “vyplynula potřeba zahrnutí role národního koordinátora rozvoje sítí nové generace”, který bude také přímým příjemcem prostředků z OPPIK ve výši 6 mld. .

 Dne 10. 7. 2015 bylo prodlouženo meziresortní připomínkové řízení do 31. 7. 2015

 Dne 15. 7. 2015 zveřejnilo MV svou “komplexní připomínku” v podobě zcela nového plánu “Skokové změny”, který počítal s naprosto odlišným řešením rozvoje NGA než dosud připravované plány MPO.

 Dne 19. 8. 2015 představilo MPO na společné schůzce s MV svůj vlastní plán, který je kompromisem mezi plánem MPO a plánem MV. Se zahájením meziresortního připomínkového řízení se počítalo v týdnu od 24. srpna (35. kalendářním týdnu), ale k ničemu nedošlo. S předložením plánu na vládu se počítá v říjnu 2015.

 Dne 20. 8. 2015 napsal v odpovědi na dopis telekomunikačních asociací předseda vlády (a obdobně i ministr vnitra), že “Veřejná diskuse s odbornou veřejností a všemi zainteresovanými subjekty nad finální podobou Národního plánu rozvoje sítí nové generace proběhne od 19. srpna 2015 do 28. srpna 2015 ve formě workshopů se zástupci samosprávy, odborových sdružení i konkrétními subjekty působícími na trhu”. Žádné workshopy však neproběhly.

 Dne 25. 8. 2015 byl vložen do meziresortního připomínkového řízení materiál MV „Návrh na založení státního podniku Národní agentura pro komunikační a informační technologie České republiky, s. p.“ (Odštěpný závod ICT služby). To vše v momentě, kdy vůbec není jasné, na základě čeho má státní podnik vzniknout a k čemu vlastně konkrétně bude.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688