Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.09.2015 06:00:41

Morgani: Když kupovat, tak teď! Full house to vidí jasně


Všech pět klíčových indikátorů, které banka Morgan Stanley sleduje, svítí zeleně. Poprvé od roku 2009 banka říká, že nyní je optimální čas k nákupu na globálních finančních trzích.

Banka Morgan Stanley vydala tzv. „full house“ doporučení k nákupu na světových finančních trzích poprvé od roku 2009. Věří, že letošní léto znamenalo dosažení dna. „Full house“ znamená, že všech pět indikátorů, pomocí nichž se banka snaží odhadnout optimální čas nákupu, ukazuje, že ten čas právě nastal.

Graham Secker hlavní stratég Morgan Stanly pro Evropu, řekl, že výprodej v posledních několika týdnech je způsoben především emocemi. „Akcie zůstávají velmi levné zejména v porovnání s vládními dluhopisy. Navíc se mimo trhy nachází obrovská likvidita, která hledá ´domov´“, řekl Secker.

Výnosnost akcií, měřená MSCI Europe indexem se momentálně nachází 240 bazických bodů nad výnosností mixu evropských vládních dluhopisů a velmi blízko nejvyšším hodnotám za poslední století. Takové hodnoty většinou předznamenávají masivní akciová rally.

Tento signál přichází v pro globální investory nepřehledné době, a navíc zrovna, když se snaží rozpoznat, co se opravdu děje v Číně. Kromě toho se spekuluje o tom, zda FED zvýší po devíti letech úrokové sazby. „Naše indikátory nelze chápat jako Svatý grál investování. Pouze jsme přesvědčeni, že poměr rizika a možného výnosu vypadá momentálně docela dobře,“ řekl Graham Secker.

Podle Seckera současná situace připomíná také tu z roku 1998 během finanční krize v jihovýchodní Asii a Rusku. Tehdy vše ukazovalo na to, že tyto události budou mít neblahé dopady na světové hospodářství. Byly to ovšem falešné signály. Je to jediný nákupní „full house“ signál, který se objevil, aniž by předtím proběhla recese v rozvinutých zemích.

Mezi oněch pět indikátorů patří: cena, fundament, riziko, tržní kapitalizace a kombinace tržních indikátorů. Morgan Stanley tvrdí, že nejlepší způsob, jak nyní investovat, je do akcií bank v eurozóně, skrze něž proudí peníze v rámci kvantitativního uvolňování, jež provádí ECB. Jako nejperspektivnější zemi pro investice pak Morgan Stanley vidí v následujících dvou letech Itálii. Tam se prý začnou projevovat pozitivní efekty poměrně hlubokých reforem, přijatých v minulosti.

Skepticky hodnotí MS (Morgan Stanley) investice do londýnského FTSE 100, jelikož britská libra je prý nahodnocená a Británie může čelit zpomalení díky poklesu cen komodit, což se projeví na britských těžařských společnostech.

Nabízí se také otázka investování v zemích „emerging markets“. Na to je podle Seckera zatím brzy, ale ten správný čas se pomalu blíží. Existují ovšem určité obavy ohledně vývoje v Číně. Nikdo pořádně není schopen odhadnout, jak vážné jsou tamní ekonomické problémy. Situaci značně znepřehlednily vládní intervence na finančních trzích, jejichž snahou bylo trhy stimulovat. Teprve následující týdny ukáží, zda se Čína stabilizuje.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.11.2023Komedie: ODS tančí na hraně své zrady, když jasně neodmítne euro Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
17.05.2022Předčasná splátka? Tak na tu teď zapomeňte! Lenka Rutteová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688