Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.09.2015 09:10:00

Rozbřesk - Data z amerického trhu práce zahájí odpočítávání do klíčového zasedání Fedu


Mario Draghi na včerejším zasedání ECB přeladil na holubičí notu. Prognóza byla podle našich očekávání revidována směrem dolů především v inflaci, a to zejména pro příští rok. Na místo inflace na úrovni 1,5 % očekává nyní ECB podobně jako my inflaci na 1,1 %. Pro rok 2017 pak ale změnila prognózu jen kosmeticky (inflace na 1,7 %), a i díky tomu pravděpodobně nakonec zatím zůstává jenom u slov. Doprovodný komentář ale i tak jasně ukazuje na vyšší pravděpodobnost rozšíření měnové expanze. ECB navíc i po snížení inflační prognózy vidí dál rizika vychýlená směrem dolů. A proto Mario Draghi na řadě míst v doprovodném komentáři zostřil holubičí rétoriku. Jaká je nejpravděpodobnější reakce v případě další kumulace inflačních rizik? Na prvním místě by pravděpodobně šlo o natažení kvantitativního uvolňování za horizont září 2016, pak popřípadě i rozšíření QE - technický limit na nákupy individuálních cenných papírů byl navýšen z 25 % na 33 % již dnes.

Jestliže včerejší den byl o ECB, tak dnešek bude o amerických datech z trhu práce a Fedu. Srpnové statistiky z trhu práce mohou totiž rozhodnout o tom, zdali Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb na zasedání, jež proběhne za necelé dva týdny. Zde je přitom důležité vědět, že trh prozatím na tuto možnost nesází a tak dnešní číslo z trhu práce může mít opravdu důležité tržní implikace pro všechny třídy aktiv. Základní otázka tedy zní, jak dobrá musejí být dnešní data z trhu práce, aby se FOMC rozhoupal k utažení měnové politiky již v polovině září?

Pokud jde o hlavní údaj v podobě přírůstku nových pracovních míst - zde by pro růst sazeb zřejmě hovořil přírůstek ve výši větší než byl například ve středu zveřejněný ADP report - tedy 190 tisíc a výše (náš odhad 190 s rizikem, že to bude více). Vedle tohoto hlavního čísla pak bude důležité sledovat i údaje o  mzdách, kde nutnou (nikoliv postačující) podmínkou pro zářijové zvýšení sazeb je podle nás to, aby jejich meziroční růst nepoklesl pod 2 %.

Sada dat, která přijde dnes odpoledne má tedy potenciál udržet tržní volatilitu vysoko, tím spíše, že hlavní měsíční číslo z trhu práce je samo o sobě notoricky volatilní a podléhá velkým revizím. Tržní reakce pak může být i umocněna tím, že v USA mají následně prodloužený víkend a v pondělí jsou americké trhy zavřeny (Labor Day).

Region - forex
Regionální měny včera v návaznosti na zasedání ECB vůči euru posilovaly. Oproti předchozímu dni posílil nejvíce zlotý (asi o půl procenta). Koruna se vůči euru příliš nehýbala a zůstala v těsné blízkosti hranice kurzového závazku ČNB.

Dnes ráno láká pozornost zejména rozhovor s guvernérem ČNB Singerem v LN. Podobně jako viceguvernér Tomšík tak i Singer “verbálně zaintervenoval” a varoval před očekáváním jednoznačného posílení koruny po skončení intervencí a uvedl, že měna může nakonec i oslabit. Velice zajímavé byly i informace, jež souvisí s termínem ukončením kurzového režimu. Pro dřívější exit není podle Singera důvod a navíc významně naznačoval jeho možné prodloužení, zejména s ohledem na dění v zahraničí. Co se pak týče možnosti zavedení negativních úrokových sazeb, tak ačkoliv jej Singer nevyloučil, tak zopakoval, že pro ČNB nyní nejsou primárním nástrojem měnové politiky a že bankovní rada z představy jejich zavedení není nadšena.
Dnešní kalendář je poměrně zajímavý. Kromě revize maďarského HDP trhy (a ČNB) zajímá zejména růst českých mezd za druhé čtvrtletí.

Dluhopisy
Výnosy včera především v Evropě klesaly a to v reakci na holubičí komentáře prezidenta ECB Draghiho. Za zmínku stojí rovněž výsledek české aukce státních pokladničních poukázek, které dosáhly poprvé na primárním trhu záporného výnosu. Vysoká poptávka v aukci reflektuje fakt, že českém bankovním systému je obrovský přebytek korun plynoucí z intervencí ČNB (především díky nim se bilanční suma ČNB navýšila v srpnu o 100 miliard korun).

Dnešek bude o amerických datech z trhu práce, jež rozhodnou o tom, zda Fed zvýší sazby již v září. Pokud jde o hlavní údaj v podobě přírůstku nových pracovních míst - zde by pro růst sazeb zřejmě hovořil přírůstek ve výši větší než byl například ve středu zveřejněný ADP report - tedy 190 tisíc a výše (náš odhad 190 s rizikem, že to bude více). Vedle tohoto hlavního čísla pak bude důležité sledovat i údaje mzdách, kde nutnou (nikoliv postačující) podmínkou pro zářijové zvýšení sazeb je podle nás to, aby jejich meziroční růst nepoklesl pod 2 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688