Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2015 09:07:50

MMF varuje: Nezvyšujte úrokové sazby


Mezinárodní měnový fond dnes varoval centrální banky vedoucích světových ekonomik, aby se prozatím zdržely zvyšování úrokových sazeb. Podle MMF se totiž stupňují rizika, která představují hrozbu pro globální růst. Vzkaz vyslal fond centrálním bankéřům a ministrům financí nejmocnějších světových ekonomik těsně před víkendovým zasedáním G20 v turecké Ankaře. Výkonnost většiny světových ekonomik podle MMF oproti odhadům z počátku tohoto roku opět zaostává za očekáváním.

Mezinárodní měnový fond volá po opatřeních, která zabrání klopýtání míry růstu a která ve střednědobém horizontu zvýší výkonnost největších světových ekonomik ze současné mírné úrovně. Varování MMF však nesměřovalo pouze k americké centrální bance, která již delší dobu zvyšování sazeb zvažuje a mohla by k němu teoreticky přistoupit již na zasedání tento měsíc. MMF uvedl, že z praktického hlediska se nenaplnila očekávání spojená s nízkými cenami ropy a s ohledem na nízkou míru inflace ve vyspělých ekonomikách upozornil na nutnost zachování uvolněné měnové politiky tak, aby se předcházelo předčasnému zvýšení reálných úrokových sazeb.

Fed, ECB a BoJ
Před zveřejněním pátečních oficiálních dat z amerického trhu práce tak MMF opět vyzval americký Fed, aby si zachoval závislost na datech a nejednal ukvapeně. Šéfka MMF Christine Lagarde již v červnu apelovala na Fed, aby úrokové sazby nezvyšoval dříve než příští rok. S ohledem na Evropskou centrální banku, která bude o sazbách jednat dnes odpoledne, MMF navrhuje rozšíření programu kvantitativního uvolňování. Jasný vzkaz MMF Evropské centrální bance před jejím dnešním zasedáním tak zní: „Pokud nedojde k dostatečnému zlepšení inflace v souladu s dosažením střednědobých cílů cenové stability, ECB by měla program kvantitativního uvolňování prodloužit.“ Mezinárodní měnový fond nevynechal ani Japonskou centrální banku, která by podle něj měla být připravena na další uvolňování.

MMF, ekonomický růst, Čína a G20 v Ankaře
Víkendové zasedání ministrů financí G20 mělo být původně klidnou událostí, jejíž význam stoupl s rostoucí volatilitou na finančních trzích a obavami o globální dopady zpomalení čínské ekonomiky. Na zajímavosti však víkendové události jistě přidá i dnešní varování ze strany fondu. MMF se zároveň jasně vyjádřil v tom smyslu, že existující prognózy, které počítaly s lepší výkonností globálních ekonomik ve druhé polovině roku, v současnosti pro valnou většinu největších světových ekonomik nejsou aktuální. Ekonomický růst zaostal za očekáváním MMF již v USA, eurozóně, Japonsku i mnoha chudších ekonomikách.

Pozitivně lze vnímat hodnocení současné ekonomické situace v Číně, která je v poslední době pod drobnohledem ekonomů i investorů. Co se Číny týká, MMF věří, že růst tamní ekonomiky v první polovině roku byl v zásadě v souladu s předchozími prognózami a i když investice v Číně zpomalily, růst spotřeby zůstal podle fondu stabilní. Mezinárodní měnový fond však hlavně varoval před růstem rizik, která ohrožují zdraví světové ekonomiky. Souběžné naplnění některých z těchto rizik by se potom odrazilo na mnohem slabším ekonomickém výhledu. Význam těchto rizik je mnohem vyšší hlavně v chudších zemích, zvláště pak v těch, které jsou více vystaveny nižším cenám komodit, nají značný dluh denominovaný v amerických dolarech a v zemích, jejichž vývoz nejvíce závisí na čínské poptávce. S ohledem na zvýšení odolnosti proti těmto hrozbám MMF vyzval vlády k přijetí strukturálních reforem, které zlepší střednědobou výkonnost jejich ekonomik.

Ať již víkendový summit G20 přinese cokoliv, problémem zasedání ministrů financí bývá míra, s jakou dodržují závazky, na kterých se na jednáních jako bude to v turecké Ankaře, dohodnou. Země dodržely jen asi 63 procent slibů, ke kterým se jejich lídři zavázali na listopadovém summitu v Brisbane.

Zdroj: FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688