Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.09.2015 18:22:07

Akcie: Boj medvědů s býky pokračuje

Světové akciové trhy jsou opět pod silným tlakem, konsolidace z minulého týdne je minulostí. Co na to stratégové a analytici? Chrlí argumenty na všechny strany.

Třeba Brian Belski z BMO Capital se s tím nemaže. Krátkodobé výkyvy alespoň zdánlivě neřeší a hlásí: "Akciový býk v USA má za sebou teprve šest z 15-20 let svého života. Trhy jsou v sekulárním (dlouhodobém) růstovém trendu a v příštích zhruba pěti letech akcie ročně v průměru nabídnou 8-10% zhodnocení. Korekce jsou normální, zdravé a prospěšné."

Argumenty pro toto tvrzení? Vedle očekávané síly americké ekonomiky především dlouhodobé grafy amerických indexů. Na nich se střídají fáze stagnace nebo poklesu s dlouhodobými býčími trendy. A po dekádě stagnace od roku 2000 (ano, i tak lze chápat dva obrovské propady z maxim a návraty na rekordy) by mělo přijít zhruba 15-20 let růstu. Ilustrujme si to poněkud starším grafem indexu Dow z doby, kdy sice probíhal aktuální býčí trh, ale akcie se stále teprve vyprošťovaly z desetileté stagnace.

Ztracené dekády na Dow Jones Industrial

Podobný optimismus je slyšet od dalších expertů z Wall Street. Za všechny jmenujme třeba Jonathana Goluba z RBC Capital, Adama Parkera z Morgan Stanley, Liz Ann Sondersovou z Charles Schwab nebo přesvědčeného optimistu posledních let Thomase Leeho z Fundstrat Global Advisors.

Poslední jmenovaný klienty zásobuje býčími poznámkami co týden. Minulý pátek (po odrazu akcií ode dna) vyjmenoval hned čtyři důvody, proč by si investoři neměli lámat hlavu s poklesy na akciových trzích v USA. "Posilování amerického dolaru se zastavilo, což bude pomáhat firmám s velkým podílem tržeb ze zahraničí, například z technologického sektoru. Ceny ropy zřejmě našly dno, což pomůže energetice.Realitní trh je nadále silný, poptávka po bydlení roste rychleji než nabídka nových domůA navíc je býčí trend stále v plenkách, růst zisků na akcii v rámci S&P 500 o 29 % oproti předchozímu vrcholu je stále výrazně menší než ten 61% v roce 2007 (oproti roku 2000) a 275% v roce 2000 (oproti roku 1981)," napsal Lee.

Dlouhá řada odborníků připomíná, jak rychle a jak mocně akcie posilují po korekcích o 10 % a více. Za všechny uveďme Binkyho Chadhu z Deutsche Bank. "Oživení trhu po korekci o 10 % v době, kdy v USA nepanuje recese, bývají velice silná," tvrdí. Na 13 příkladech z historie (poklesy o 8,9 % až 31,5 %, medián 12,7 %) od roku 1966 ukazuje, že na dno akcie většinou dosedly zhruba 2,5 měsíce po spuštění výprodejů. "V současnosti, když se výprodej v USA zdá být spíše technického rázu a fundamenty podporují posilování akcií, je dobrý důvod se domnívat, že se trh dnu minimálně velice přiblížil. Oživení bývají silná, a to o 8 % za měsíc, o 10 % za 3 měsíce a o 19 % za půl roku," uvedl Chadha toto pondělí.

Co americké akcie dělají po korekci, když zároveň klesá míra nezaměstnanosti
Co americké akcie dělají po korekci, když zároveň klesá míra nezaměstnanosti

Andrew Garthwaite z Credit Suisse si vzal do ruky kalendář a nalistoval letní výprodeje. Vyšel mu hezký graf, který na rozdíl od předchozích ještě nechává prostor pro další poklesy (jak chytré), v delší perspektivě ale trvá na zachování býčího trendu. "V srpnu, když je na trhu menší aktivita, umějí indexy předvádět psí kusy. Podíval jsem se na roky 1966, 1974, 1981, 1990, 1998, 2007 a 2011. Indexu S&P 500 trvá v průměru 53 dnů, než dosedne ze svých letních maxim na dno, v průměru se jedná o 17% pokles. Minulý týden jsme se dostali zhruba 12 % pod vrchol," říká Garthwaite. "V průměru trval návrat na předchozí letní vrchol osm měsíců, jen v letech 1981 a 2007 na to nestačil ani jeden celý rok."

Letní výprodeje (index S&P 500)

To už zní opatrněji. Server Zero Hedge, který dlouhodobě kritizuje tržní doping v podobě peněz od centrálních bank a zpochybňuje sílu býčího trendu, má teď doslova hody. V úterý si vzal k ruce takzvaný NYSE Arms Index (pojmenovaný podle Richarda W. Armse juniora). Detaily stranou, růst indexu nad 1 zkrátka znamená nedostatek důvěry traderů v růst cen. A grafy jsou celkem výmluvné, po uklidnění v minulém týdnu došlo k dalšímu krátkodobému zhoršení sentimentu. Kdo četl naše úterní shrnutí obchodování v USA, ví, o čem je řeč.

NYSE Arms index 3
NYSE Arms index 1
NYSE Arms index 2

Zástupy těch, kdo považují současné poklesy na trzích za jiné, a proto i možná horší než ty známé z historie, jsou také dlouhé. Stačí připomenout, že centrální banky v posledních letech vystřílely opravdu silnou munici. Nyní ve střelbě pokračují ECB a Bank of Japan, ale trhy jsou na jejich dávky hotovosti zvyklé a propady to zatím nezastavilo.

Čína se snaží připojit, zatím také ne příliš úspěšně, ale na hodnocení je samozřejmě brzy. Právě to, že se starosti ekonomů nyní týkají obrovské Číny, a ne třeba malého Řecka, dělá z letošních letních výprodejů možná opravdu "něco nového".

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU ZDE 

Je tady září, doba největších akciových propadů

Je tady září, doba největších akciových propadů

Poslední dva týdny nám připomněly, že se blíží historicky nejhorší měsíc v roce, co se týče výkonnosti amerických akcií. Prakticky všechny trhy zažily pěkný výplach, zaznamenaly nejvýraznější denní propady za několik let a investoři začali spekulovat o začátku medvědího trhu. Z hlediska historických měsíčních výkonností jsou ale podobné události naprosto běžné.

Euro nepřežije další velký otřes

Euro nepřežije další velký otřes

Existuje limit na ekonomické útrapy, jaké jsou Evropané připraveni podstoupit ve snaze uchránit klopýtající projekt eura? Zřejmě ne. Nefunkční a nereformovatelné, takové je euro. A podle předního britského ekonomického komentátora a editora deníku Telegraph Jeremyho Warnera zkrátka společná evropská měna nemůže přežít další krizi.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688